Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Οικονομικές ανισότητες

Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει μία γενική εικόνα της κατανομής του πλούτου παγκοσμίως. Ολόκληρη η πίτα αντιπροσωπεύει το συνολικό εισόδημα του πληθυσμού της γης, ενώ τα διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούν σε 5 διαφορετικές οικονομικές τάξεις ίσων πληθυσμών (20% του συνολικού πληθυσμού η κάθε μία). Το νούμερα του γραφήματος είναι μέσοι όροι των δεδομένων από το 1979 έως το 2006. Με μία γρήγορη ματιά, η άνιση κατανομή του παγκόσμιου πλούτου γίνεται εμφανής. Το 20% πλουσιότερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει σχεδόν τον μισό πλούτο του πλανήτη.
Ένα ενδιαφέρον ερώτημα που προκύπτει από την παραπάνω εικόνα είναι: Ποιοί είναι οι συσχετισμοί αυτών των 5 οικονομικών τάξεων καθώς μεταβάλλεται η παγκόσμια κατανομή του πλούτου;

Τα διαγράμματα που ακολουθούν έχουν σα στόχο να βοηθήσουν στη διερεύνηση αυτού του ερωτήματος. Το πρώτο δείχνει τη σχέση των εισοδημάτων των δύο χαμηλότερων οικονομικών τάξεων. Δηλαδή, πως μεταβάλλεται ιστορικά το εισόδημα της ασθενέστερης οικονομικά ομάδας όταν το εισόδημα της 2ης ασθενέστερης ομάδας αυξάνεται ή μειώνεται. Όλα τα διαγράμματα είναι διαδραστικά και δυναμικά ενώ συμπεριλαμβάνουν και γεωγραφικές πληροφορίες. Πατήστε το play κάτω αριστερά για να δείτε τις μεταβολές που προαναφέρθηκαν ως προς το χρόνο.



Όπως βλέπουμε, οι κουκίδες του διαγράμματος κινούνται ξεκάθαρα σε ένα μοτίβο ευθείας αναλογίας, που σημαίνει ότι όσο η χαμηλότερη τάξη αυξάνει το εισόδημά της, η 2η κάνει το ίδιο. Άρα λογικά αντλούν αυτό το επιπλέον εισόδημά τους από τις άλλες τάξεις.
Το επόμενο διάγραμμα δείχνει τη σχέση μεταξύ φτωχότερης και μεσαίας τάξης.



Εδώ το γραμμικό μοτίβο δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο προηγουμένως, είναι όμως ακόμα εμφανές με ελαφρά μικρότερη κλίση. Η χαμηλότερη τάξη εξακολουθεί να αυξάνει το εισόδημά της όσο η μεσαία τάξη κάνει το ίδιο.
Με την ίδια λογική, το ακόλουθο διάγραμμα δείχνει τη σχέση μεταξύ φτωχότερης και 2ης πλουσιότερης τάξης.


Αυτή τη φορά το γραμμικό μοτίβο εξαφανίζεται σχεδόν τελείως. Οι κουκίδες δείχνουν να είναι σχεδόν τυχαία τοποθετημένες, ωστόσο ακόμα με μία ελαφρά ανοδική κλίση.
Το τελευταίο διάγραμμα δείχνει τη σχέση μεταξύ φτωχότερης και πλουσιότερης οικονομικής τάξης.


Σε αυτό το σημείο μπορούμε πλέον να δούμε καθαρά μια πλήρη αντιστροφή των προηγούμενων τάσεων. Το μοτίβο ξαναγίνεται αυστηρά γραμμικό αλλά για πρώτη φορά με αρνητική κλίση. Όσο το εισόδημα της φτωχότερης τάξης συρρικνώνεται, τόσο αυξάνεται αυτό της πλουσιότερης. Οι απώλειες εισοδήματος του ασθενέστερου οικονομικά πληθυσμού δείχνουν να μετατρέπονται σε επιπλέον εισόδημα κατά κύριο λόγο του πλουσιότερου πληθυσμού.
Τι συμβαίνει όμως στη σχέση μεταξύ της πλουσιότερης τάξης με τις υπόλοιπες εκτός της φτωχότερης;


Όπως βλέπουμε το μοτίβο μεταξύ 2ης φτωχότερης και 2ης πλουσιότερης τάξης είναι ίδιο με το προηγούμενο διάγραμμα, απλά με μία πιο ομαλή αρνητική κλίση.
Ακολουθούν τα ζευγάρια των δύο εναπομεινάντων συνδυασμών (μεσαία-πλουσιότερη & 2η πλουσιότερη-πλουσιότερη).


Οι προηγούμενες τάσεις συνεχίζονται παρομοίως. Το γραμμικό μοτίβο εξακολουθεί να υπάρχει με αρνητική κλίση έως ότου γίνεται δυσδιάκριτο αλλά και πάλι αρνητικό στο τελευταίο διάγραμμα (2η πλουσιότερη-πλουσιότερη).

Σα συμπέρασμα της παραπάνω διερεύνησης θα μπορούσαμε να πούμε ότι στις σύγχρονες κοινωνίες όσο οι πλουσιότεροι πληθυσμοί αυξάνουν το μερίδιό τους στον πλούτο, αυτό συμβαίνει σε μία κατεύθυνση ανισότητας, δηλαδή με τέτοιο τρόπο ώστε οι φτωχότεροι πληθυσμοί χάνουν μέρος του εισοδήματός τους κατ' αναλογία του πόσο φτωχοί είναι. Ή διαφορετικά, όσο φτωχότεροι είναι, τόσο περισσότερα χάνουν.

Όπως προανέφερα, όλα τα παραπάνω διαγράμματα είναι διαδραστικά, που σημαίνει ότι μπορείτε να πειραματιστείτε με οποιουσδήποτε άλλους διαθέσιμους συνδυασμούς και επιλογές, καθώς στο παρόν άρθρο διερευνούνται λίγες μόνο από τις άφθονες πλευρές ενός τεράστιου ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου