- Επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία υπέστησαν σημαντικό «κούρεμα».
- Μειώθηκαν οι καταθέσεις μέσω της φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό.
- Η έξοδος της χώρας από τις αγορές σήμαινε και τον αποκλεισμό των τραπεζών από τη διεθνή διατραπεζική αγορά. Αντλούσαν κεφάλαια μόνο από την ΕΚΤ.
- Η κρίση και η παρατεταμένη ύφεση αύξησε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Για να αποκτήσουν όμως ξανά την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, έπρεπε να ζητήσουν από τους μετόχους τους να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και με αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων να πετύχουν το στόχο.
Σε πρώτη φάση έγινε με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος από την εταιρεία Blackrock ο υπολογισμός ανά τράπεζα των απαιτούμενων κεφαλαίων. Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς το σχετικό ποσό είναι περίπου 7,3 δις ευρώ ώστε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να φτάσει στο 9%. Σε αυτό θα προστεθεί άλλο 1 δις που κόστισαν οι εξαγορές Αγροτικής και ελληνικών υποκαταστημάτων της Κύπρου και της Λαϊκής. Το ποσό είναι τεράστιο και δύσκολα θα καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους ολόκληρο. Εδώ έρχεται το ΤΧΣ (ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας) και λέει: Μη σας νοιάζει. Αν μπορέσετε σε αυτή τη φάση απλά να καλύψετε το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων τα υπόλοιπα θα τα βάλω εγώ και εσείς θα συνεχίσετε να έχετε τη διοίκηση της τράπεζας. Όπου οι παλαιοί μέτοχοι αδυνατούν να βάλουν το 10%, το ΤΧΣ καλύπτει όλο το ποσό και διορίζει δική του διοίκηση. Σε αυτή την περίπτωση ανήκει η Eurobank.
Η Τράπεζα Πειραιώς όμως διαφοροποιούμενη από Άλφα και Εθνική λέει: Εγώ θα προσπαθήσω να παρακάμψω το ΤΧΣ και να καλύψω μόνη μου όλο το ποσό. Ξεκινάει βέβαια από καλλίτερη θέση μιας και SOCIETE GENERAL και MILLENIUM θα καλύψουν περί τα 800 εκ. ευρώ οπότε έχει ήδη καλυμμένο το 10%.
Πριν από την αύξηση πραγματοποιείται reverse split 1/10. Αν και σαν έκφραση ακούγεται ωραία στη πράξη σημαίνει: Όλοι οι παλαιοί μέτοχοι θα δούνε από τον αριθμό μετοχών τους να λείπει το τελευταίο μηδενικό. Με άλλα λόγια όποιος έχει 1000 μετοχές θα τις δει να γίνονται 100.
Για να συμμετέχει στην αύξηση θα πρέπει να αγοράσει περίπου 35 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά προς 1,70 ευρώ. Δηλαδή αυτός που είχε 1000 μετά το reverse split έχει 100. Δικαιούται να αγοράσει περίπου 3500 μετοχές προς 1,70 ευρώ καταβάλλοντας περίπου 6.000 ευρώ .
Το τελευταίο κλείσιμο της ΠΕΙΡΑΙΩΣ πριν την έναρξη διαδικασίας ΑΜΚ ήταν 0,195. Άρα η αξία των 1000 μετοχών ήταν 195 ευρώ.
Κάθε μέτοχος καλείται να τοποθετηθεί με ποσό πάνω από 30 φορές μεγαλύτερο της υφιστάμενης αξίας!
Αν αναλογιστούμε τώρα ότι η τιμή που θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση του reverse split είναι 1,705 δηλαδή σχεδόν στη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι σε αυτά τα επίπεδα το κίνητρο συμμετοχής είναι ανύπαρκτο. Λογικά θα γίνει προσπάθεια ανόδου της μετοχής ώστε να δημιουργηθεί μία ικανοποιητική τιμή σαφώς πάνω από το 1,70 ευρώ.
Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση στο μέλλον είναι τεράστιες. Καλείται να συνενώσει όλες τις τράπεζες που απέκτησε πρόσφατα σε μία, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το ποσοστό που δεν θα καλυφθεί σε αυτή τη φάση από τους μετόχους θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ δεν έχει σκοπό να κρατήσει αυτές τις μετοχές. Έρχεται λοιπόν και λέει στους παλαιούς μετόχους: Εφόσον θέλετε να ξαναποκτήσετε στο μέλλον τις μετοχές αυτές μπορείτε να τις αγοράζετε από εμένα σιγά σιγά κάθε έξι μήνες στην τιμή των 1,70 ευρώ ανά μετοχή συν μία μικρή επιβάρυνση. Πώς θα γίνει αυτό; Παράλληλα με τη συμμετοχή σας στην παρούσα αύξηση θα σας δοθούν δωρεάν δικαιώματα που θα τα εξασκείτε, εφόσον θέλετε, κάθε έξι μήνες. Αυτά είναι τα “περίφημα“ WARRANTS . Επίσης σας λέει: τα warrants θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο σαν μετοχές, οπότε εάν δε θέλετε να τα εξασκήσετε μπορείτε να τα πουλήσετε.
Η αύξηση της ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα γίνει από 11 έως 25 Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου