photo credit: ventures-africa.com |
Ιστορικά η τιμή της πλατίνας στις διεθνείς χρηματαγορές σε περιόδους οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, έχει την τάση να είναι περίπου διπλάσια από αυτήν του χρυσού. Σε περιόδους όμως οικονομικής ύφεσης, η τιμή της πλατίνας μειώνεται και πέφτει κάτω από την τιμή του χρυσού, επειδή μειώνεται η ζήτησή της από τη βιομηχανία. Οι τιμές του χρυσού είναι σταθερότερες σε περιόδους δυσμενών οικονομικών συνθηκών επειδή η ζήτηση χρυσού δεν καθορίζεται από βιομηχανικές χρήσεις.
Σχετικά με την τιμή της πλατίνας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα παρακάτω στοιχεία:
- Οι μεγαλύτερες ποσότητες πλατίνας παράγονται στη Νότια Αφρική. Επομένως, οι πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές συνθήκες αυτής της χώρας αποτελούν σημαντικό παράγοντα καθορισμού της τιμής της.
- Καθώς τεράστιο κομμάτι των χρήσεων της πλατίνας σχετίζεται με την αυτοκινητοβιομηχανία, η τιμή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν τον κλάδο.
- Η πλατίνα είναι ένα σπάνιο μέταλλο και για το λόγο αυτόν αναζητούνται υποκατάστατα υλικά. Αν λοιπόν η εξελισσόμενη τεχνολογία προσφέρει τέτοιου είδους νέες εναλλακτικές, η μείωση στη ζήτηση της πλατίνας θα ήταν ένα επακόλουθο. (Π.χ. Μία μεγάλη αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μείωνε σημαντικά τις ανάγκες παραγωγής καταλυτών αυτοκινήτων άρα και της πλατίνας).
Physical Platinum Shares (PPLT): Είναι με διαφορά το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο ETF πλατίνας, με κεφαλαιοποίηση 800 εκατομμύρια δολάρια και ημερήσιο όγκο συναλλαγών 60.000 κομμάτια περίπου. Επενδύει σε πλατίνα φυσικής μορφής και σκοπός του είναι να ακολουθεί τη spot τιμή της πλατίνας μείον τα έξοδά του. Σε γενικές γραμμές απευθύνεται στον επενδυτή που επιθυμεί ευθεία έκθεση στη φυσική πλατίνα, χωρίς χρήση παραγώγων προϊόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου