photo credit: Nino.Modugno via photopin cc |
Ακολουθούν, Παραγουάη, Αργεντινή και Κολομβία.
Στο περιθώριο Περού και Χιλή.
Οι διαχειριστές των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών είναι συντηρητικοί άνθρωποι: Όταν εντοπίσουν μια συγκεκριμένη στρατηγική, θέλουν πολύ χρόνο για να αλλάξουν πορεία. Επίσης τείνουν να κινούνται σε αγέλες, με τις νέες ιδέες να μεταδίδονται ανά περιοχή.
Το 2009, για παράδειγμα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι αγοράζει χρυσό και η Ινδία ότι αγόρασε 200 τόνους από το ΔΝΤ. Έκτοτε, η Ταϊλάνδη, η Νότιος Κορέα, η Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες για πρώτη φορά μέσα σε πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας να είναι ο βασικός «οδηγός» στις αγορές από τον επίσημο τομέα.
Τώρα, φαίνεται ότι η Λατινική Αμερική «κόλλησε» τον …πυρετό του χρυσού.
Την τάση καθόρισε το Μεξικό, που πέρσι εξασφάλισε κοντά 100 τόνους χρυσού μέσα σε δύο μήνες. Πιο πρόσφατα η Βραζιλία, που κατέχει τα μεγαλύτερα διεθνή αποθέματα στην περιφέρεια, μπήκε στον «χορό» και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, αγόρασε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 18,9 τόνους. Την αγορά επιβεβαίωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.
Η Βραζιλία δείχνει να έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια: Ο χρυσός αναλογεί στο μόλις 0,8% των αποθεμάτων της, που ανέρχονται στα 379 δισ. δολ. και είναι τα όγδοα μεγαλύτερα στον κόσμο. Πράγματι, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας παραδέχτηκε ότι η κεντρική τράπεζα «μελετά το ζήτημα της μεγαλύτερης διασποράς των αποθεμάτων της σε μόνιμη βάση.»
Η τάση του Μεξικό και της Βραζιλίας μπορεί να ωθήσει ορισμένους γείτονές τους να ξαναμελετήσουν κι εκείνοι το ζήτημα του χρυσού.
Ένα κύμα αγορών από την Λατινική Αμερική πιθανότατα δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο εκείνο που δημιούργησαν οι ασιατικές εξαγορές, απλά και μόνο επειδή τα ασιατικά έθνη κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο από το διεθνές απόθεμα χρυσού.
Σε κάθε περίπτωση, οι σταθερές αγορές από κεντρικές τράπεζες - συχνά μέσω της Bank for International Settlements – είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που ανεβάζουν την αγορά χρυσού. Οι νέοι αγοραστές από την Λατινική Αμερική θα βοηθήσουν να συντηρηθεί η τρέχουσα τάση της εξαγοράς 500 τόνων τον χρόνο –που αντιστοιχεί στην κατανάλωση της κοσμηματοποιίας Ευρώπης και Βορείου Αμερικής μαζί.
Ορισμένες έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στην αγορά: Η Παραγουάη αγόρασε τον Ιούλιο 7,5 τόνους, ενώ η Αργεντινή 7 τόνους πέρσι και η Κολομβία 2,3 τόνους.
Οι υπόλοιπες όμως παραμένουν μέχρι στιγμής στο περιθώριο. Το Περού, που έχει τα Νο3 συναλλαγματικά αποθέματα στην περιφέρεια, δεν έχει αγοράσει κίτρινο μεταλλο καθόλου από το 2001. Και η Χιλή, με 40 δισ. δολ. έχει λιγότερο από έναν τόνο χρυσού στα αποθέματά της.
Πηγή: euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου