Χωρίς να μπούμε σε «εν βάθει» τεχνική ανάλυση, μπορούμε να περιγράψουμε τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών (ΚΜΟ50) ως τον μέσο όρο των τιμών του δείκτη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ημερών. Και τον ΚΜΟ200, με τον μέσο όρο των τιμών του δείκτη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 200 ημερών. Η διασταύρωση αυτών των δύο δεικτών, δίνει τα απαραίτητα σήματα προς τους επενδυτές.
Όταν ο «γρήγορος» βραχυπρόθεσμος ΚΜΟ50 διασπά ανοδικά τον «αργό» μακροπρόθεσμο ΚΜΟ200, δηλαδή έχουμε εμφάνιση του «Golden Cross», οι επενδυτές λαμβάνουν την πληροφορία ότι οι πωλητές που κρατούσαν χαμηλά τις τιμές των μετοχών έχουν εξαντληθεί, ότι οι αγοραστές δείχνουν να αποκτούν τον έλεγχο του παιχνιδιού και ότι πιθανότατα έχει μεταβληθεί προς τα πάνω η κυρίαρχη τάση των αγορών. Δηλαδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια θετική ανατροπή της τρέχουσας χρηματιστηριακής πορείας.
Όταν αντίστροφα ο «γρήγορος» βραχυπρόθεσμος ΚΜΟ50 διασπά καθοδικά τον «αργό» μακροπρόθεσμο ΚΜΟ200, δηλαδή έχουμε εμφάνιση του «Death Cross», οι επενδυτές λαμβάνουν την πληροφορία ότι οι αγοραστές που κρατούσαν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των μετοχών έχουν εξαντληθεί, ότι οι πωλητές δείχνουν να αποκτούν πλέον τον έλεγχο του παιχνιδιού και ότι πιθανότατα έχει μεταβληθεί προς τα κάτω η κυρίαρχη τάση των αγορών. Δηλαδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια αρνητική ανατροπή της τρέχουσας χρηματιστηριακής πορείας.
Αν θέλαμε να το πούμε ακόμα πιο συνοπτικά όταν ο ΚΜΟ50 διασπά ανοδικά τον ΚΜΟ200, οι επενδυτές αγοράζουν, ενώ όταν ο ΚΜΟ50 διασπά καθοδικά τον ΚΜΟ200, τότε οι επενδυτές πωλούν. Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν είναι γραμμένο στην πέτρα. Διότι απαιτούνται «χρονικά φίλτρα» μέσω των οποίων να πιστοποιείται η αλλαγή της τάσης, αλλά και πληθώρα άλλων χρηματιστηριακών εργαλείων, όπως είναι οι τεχνικοί δείκτες RSI, MACD και άλλοι.
Ωστόσο, οι «δυο σταυροί», δίνουν τη γενική πρώτη εικόνα της αγοράς και τους συσχετισμούς ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές. Δίνουν ένα πρώτο σήμα για το τι μπορεί να ακολουθήσει, πριν καν αυτό εκδηλωθεί.
Πηγή: liberal