Δευτέρα 19 Μαΐου 2025

Τι να περιμένουμε για τα επιτόκια;


Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου οι πληθωρηστικοί ρυθμοί θα είναι υψηλότεροι από ό,τι ήταν ιστορικά. Επίσης, τα επίπεδα χρέους στις ΗΠΑ είναι πολύ υψηλά, γεγονός που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούμε πάντα να πετυχαίνουμε τις αποδόσεις του 6% έως 7% που έχουμε σήμερα.


Η βασική εκτίμηση του Rieder είναι ότι τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα. Μπορεί να ανέβουν βραχυπρόθεσμα, ιδιαίτερα τα επιτόκια μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει ακόμη οι αγορές, κατά τον Rieder είναι ότι ο κόσμος κινείται προς ένα μέλλον με υψηλότερη παραγωγικότητα και αυτοματοποίηση. Τα επόμενα χρόνια, οι άνθρωποι θα εκπλαγούν από το πόσο μεγάλη επίδραση θα έχει αυτό στον πληθωρισμό.


Πηγή: in.gr

Τρίτη 13 Μαΐου 2025

Η Κίνα παίρνει μερίδιο από τον υπόλοιπο κόσμο

 Στον πίνακα που βλέπουμε το αριστερό τμήμα αφορά το 1974 και το δεξί το 2024


Ενώ οι ΗΠΑ έχουν μια μικρή πτώση από το 27,7% στο 26,1%, η Κίνα εκτοξεύει τα ποσοστά της από το 1,7% στο 16,8%. 

Το πρόβλημα είναι κυρίως της Ευρώπης η οποία είναι αυτή που χάνει τα ποσοστά ΑΕΠ που κερδίζει η Κίνα.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2025

Χρυσός: το μέσο διατήρησης αγοραστικής δύναμης

Ο χρυσός παραμένει το μέσο διατήρησης αγοραστικής δύναμης.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει έναν υπολογισμό της ισοδυναμίας αγοραστικής δύναμης για 100 δολάρια το 1635 (σ.σ: H παρακολούθηση του δείκτη τιμών ξεκίνησε το 1635).



Αυτά τα 100 δολάρια αν τα προσαρμόσουμε στον πληθωρισμό αντιστοιχούν σε 3.853 δολάρια σήμερα.

Όταν τα 100 δολάρια ισοδυναμούν με 3.853 δολάρια με την πάροδο του χρόνου, αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία του δολαρίου μειώνεται. Τουτέστιν, κάθε δολάριο αγοράζει ολοένα και λιγότερα είδη.



Τα δεδομένα για αυτούς τους υπολογισμούς προέρχονται από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας, που ιδρύθηκε το 1913. Τα δεδομένα του δείκτη τιμών από το 1774 έως το 1912 προέρχονται από μια ιστορική μελέτη που διεξήχθη από τον καθηγητή πολιτικών επιστημών RobertSahr στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και από την American Antiquarian Society. Τα δεδομένα του δείκτη τιμών από το 1634 έως το 1773 προέρχονται από την American Antiquarian Society. 


Πηγή: liberal-M.Veneti