Πέραν από τις γεωπολιτικές ανησυχίες η υψηλή ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο αντικατοπτρίζει και τις ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τη διαρθρωτική στροφή που συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες προς υψηλότερο δημόσιο χρέος και αυξημένη νομισματική προσφορά.
Από το 2019, ο λόγος του χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ έχει ανέβει από 79% σε 97% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με το βασικό σενάριο της Επιτροπής Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού να προβλέπει ότι θα αυξηθεί στο 142% έως το 2035.
Είναι λογικό η εξέλιξη του λόγου χρέους των ΗΠΑ προς ΑΕΠ να εγείρει «διακριτικές» -προς το παρόν- ανησυχίες στους επενδυτές σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ.
Αν και η κυριαρχία του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες χώρες, εντούτοις έχει απόλυτο δίκιο ο Lucas Meric - Investment Strategist στη Credit Agricole – στην εκτίμησή του ότι υπάρχουν φόβοι ότι η απάντηση στην αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες πληθωριστικές πολιτικές, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αυτό που ονομάζουμε «νομισματική υποτίμηση».Ας γυρίσουμε λίγο πίσω. Ιστορικά, οι υποτιμήσεις επιτυγχάνονταν με την ανάμειξη πολύτιμων μετάλλων με μέταλλα χαμηλότερης αξίας, προκειμένου να αυξηθεί η κυκλοφορία του νομίσματος.
Για παράδειγμα, οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους πολέμους, μείωσαν σταθερά την περιεκτικότητα των νομισμάτων σε άργυρο από το ποσοστό του 90% επί Νέρωνα σε μόλις 2% τον τρίτο αιώνα μ.Χ.
Στις σύγχρονες οικονομίες, πώς επιτυγχάνουμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα; Με τη μορφή εκτεταμένης νομισματικής χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες. Στην ουσία, από το 1971, όταν τα νομίσματα έπαψαν πλέον να είναι συνδεδεμένα με τον χρυσό, οδηγηθήκαμε σε ουσιαστική απώλεια της αγοραστικής δύναμης του χρήματος.
Αρκεί να εξετάσει κανείς την εξέλιξη της αξίας των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων. Όπως βλέπουμε και στο παρακάτω διάγραμμα, το 1924, η μέση τιμή κατοικίας στις ΗΠΑ ανερχόταν περίπου στα 10.000 δολάρια. Το ποσό αυτό ισοδυναμούσε εκείνη την εποχή με 500 ουγκιές χρυσού.
Σήμερα, με 10.000 δολάρια μόλις και μετά βίας μπορεί κανείς να αγοράσει ένα αυτοκίνητο στις ΗΠΑ, ενώ οι 500 ουγκιές χρυσού αξίζουν 1.323.000 δολάρια, σύμφωνα με το κλείσιμο των συμβολαίων χρυσού την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου του 2024. Ο ευτελισμός της αξίας του χρήματος είναι προφανής.
Αυτή η απόκλιση που δίνει έμφαση στη διαφορά μεταξύ ενός περιουσιακού στοιχείου με θεωρητικά άπειρη προσφορά, όπως είναι το δολάριο των ΗΠΑ και ενός περιουσιακού στοιχείου με ημι-πεπερασμένη προσφορά, όπως είναι ο χρυσός, όχι μόνο υπογραμμίζει, αλλά και αποδεικνύει την ορθότητα της ελκυστικότητας του χρυσού ως αποτελεσματικό μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου του πληθωρισμού και διατήρησης της αγοραστικής δύναμης.
Πηγή: liberal