Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

NVIDIA και Ελληνικό χρηματιστήριο

 

Τεράστια πτώση της NVIDIA  17,8% μετοχής του   NASDAQ  στις 27/1/25.

Χάθηκαν 620 δις δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, λένε οι ειδήσεις της ημέρας.

Ας κάνουμε μερικές σκέψεις : 

 Τα 620 δις δολάρια μεταφράζονται σε 596 δις ευρώ. 

Η αξία ολόκληρου του Ελληνικού χρηματιστηρίου είναι 108 δις ευρώ.

596/108,1 = 5,5 !!!! 

Τί σημαίνει αυτό; Σε αντιστοιχία χάθηκαν 5,5 Ελληνικά Χρηματιστήρια.

 Ενώ η αξία της NVIDIA  μετά την τεράστια απώλεια ανέρχεται σε 2,9 ΤΡΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ !!!!

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025

Στασιμοπληθωρισμός και διογκωμένα χρέη απειλούν την παγκόσμια οικονομία (1/2)

Λόγω της αύξησης των επιτοκίων, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης αποτελεί σημαντική πηγή κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική και κοινωνική σταθερότητα σε όλες τις χώρες με υπερχρεωμένους τομείς.

Ο δανεισμός χρημάτων μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης με διάφορους τρόπους:

1. Επένδυση στην Επέκταση Επιχειρήσεων: Οι επιχειρήσεις συχνά δανείζονται για να χρηματοδοτήσουν σχέδια επέκτασης, όπως η κυκλοφορία νέων προϊόντων, η επέκταση σε νέες αγορές ή η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. Εάν είναι επιτυχείς, αυτές οι επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν αποδόσεις που υπεραντιστάθμιζουν το κόστους δανεισμού.

2. Χρηματοδότηση μεγάλων αγορών: Τα άτομα συχνά δανείζονται χρήματα για να χρηματοδοτήσουν μεγάλες αγορές, όπως σπίτια ή αυτοκίνητα, που θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να πληρωθούν άμεσα. Αυτό μπορεί να αυξήσει την ποιότητα ζωής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την παραγωγικότητα (π.χ., ένα αυτοκίνητο μπορεί να επιτρέψει μια πιο αμειβόμενη εργασία που διαφορετικά δεν είναι προσβάσιμη).

3. Επένδυση στην εκπαίδευση: Τα δάνεια χρησιμοποιούνται συχνά για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες κερδών ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθιστώντας τη μια αξιόλογη επένδυση παρά το αρχικό χρέος.

4. Ανάπτυξη υποδομών: Οι κυβερνήσεις δανείζονται χρήματα για να επενδύσουν σε έργα υποδομής όπως δρόμοι, γέφυρες, νοσοκομεία και σχολεία. Αυτές οι επενδύσεις μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

5. Διαχείριση ταμειακών ροών: Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα άτομα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον δανεισμό για να διαχειριστούν τις ταμειακές ροές τους. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε περιόδους χαμηλότερου εισοδήματος, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να λειτουργούν και ενδεχομένως αποφεύγοντας την οικονομική καταστροφή.

6. Τόνωση της οικονομίας: Σε μεγαλύτερη κλίμακα, οι κυβερνήσεις μπορούν να δανειστούν χρήματα και να τα διοχετεύσουν στην οικονομία κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Αυτό μπορεί να τονώσει τη ζήτηση, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ενδεχομένως να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, ενώ ο δανεισμός μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη και να προσφέρει μια σειρά ευκαιριών, είναι σημαντικό να το διαχειριστείτε με σύνεση. Θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη το κόστος δανεισμού, τόσο από πλευράς τόκων όσο και από ενδεχόμενο κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου. Υπερβολικό ή κακώς διαχειριζόμενο χρέος μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.


*Ο Γιώργος Ατσαλάκης είναι Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Πόσα χρόνια χρειάστηκαν να φτάσουν τα 300.000.000 χρηστών

 


Χρειάστηκαν 21 χρόνια για να φτάσουν τα 300 εκατομύρια οι χρήστες κινητών τηλεφώνων, 15 χρόνια για το ιντερνετ και μόλις 12 χρόνια για τα κρύπτο.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Το μέλλον του Bitcoin ως εθνικό απόθεμα ;

 

Το γεωπολιτικό περιβάλλον του Bitcoin συνεχίζει να ξεδιπλώνεται. Ενώ οι ΗΠΑ ηγούνται σε επίπεδο αποθεμάτων, κράτη όπως η Κίνα και η Ρωσία δημιουργούν αθόρυβα τα αποθέματά τους, συχνά μέσω αδιαφανών καναλιών. Στο μεταξύ, μικρότεροι "παίκτες" -όπως το Ελ Σαλβαδόρ- αποδεικνύουν πώς το Bitcoin μπορεί να μεταβάλλει τις εθνικές στρατηγικές.

Πλούσια κράτη με τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την οικονομική τους δύναμη για να αποκτήσουν τεράστιες ποσότητες Bitcoin. Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου τα κράτη κατανείμουν την ισοδύναμη αξία των αποθεμάτων του χρυσού τους στο Bitcoin, η αγορά θα δοκίμαζε μια πρωτοφανή ζήτηση, με την τιμή του Bitcoin να εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 952.000 δολάρια και η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των crypto να εκτοξεύεται στα 20 τρισ. δολάρια. Δυνάμεις μεσαίου βεληνεκούς -όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία- θα μπορούσαν να αυξήσουν τα αποθέματά τους μέσω μιας επιθετικής πολιτικής κατασχέσεων ή άμεσων αγορών, με στόχο να εξασφαλίσουν ένα αντιστάθμισμα έναντι της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Κράτη με σημαντική τεχνολογική υποδομή, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους μέσω κυβερνητικά υποστηριζόμενων πρωτοβουλιών εξόρυξης, παρόμοιων με το μοντέλο του Μπουτάν. Στο μεταξύ, η Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην κρατικά χρηματοδοτούμενη εξόρυξη για να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να αποκτήσουν κρυφά Bitcoin.


Πηγή: forbesgreece

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

H απληστία, ο υπερδανεισμός και η απροσδιόριστη αξία του Bitcoin μπορεί να διαλύσουν τις αγορές.

 Ποιος είναι αυτός του οποίου εμπιστευόμαστε τις εκτιμήσεις, σχετικά με την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών; Αρκετοί επενδυτές ακολουθούν σχεδόν «στα τυφλά», όλα όσα προτείνουν οι ισχυροί επενδυτικοί οίκοι. Άλλοι πράττουν ακριβώς το αντίθετο, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτικοί οίκοι δεν έχουν κανένα λόγο να δημοσιοποιούν τις πραγματικές τους εκτιμήσεις, κρατώντας τις, για τους πελάτες τους και μόνο.

Και αυτή η σκέψη έχει στοιχεία λογικής. Γιατί για παράδειγμα η Goldman Sachs να δημοσιοποιεί τις εκτιμήσεις της για την πορεία των χρηματιστηρίων στο ευρύ επενδυτικό κοινό, όταν οι δικοί της πελάτες πληρώνουν ακριβά για την τεχνογνωσία της και τις συμβουλές που τους παρέχει; Πώς είναι δυνατόν η Morgan Stanley να πουλάει «τζάμπα» σε όλον τον κόσμο, κάτι για το οποίο πληρώνεται αδρά από τους υπάρχοντες πελάτες της; Και γενικότερα για ποιο λόγο οι διαχειριστές κεφαλαίων κοινοποιούν τις προβλέψεις τους; Εκτός και εάν επιθυμούν να δημιουργήσουν κλίμα.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγες οι φορές, στις οποίες σε κρίσιμες καμπές των χρηματιστηριακών διαδρομών, οι εκτιμήσεις των ισχυρών επενδυτικών οίκων και των διαχειριστών κεφαλαίων διαψεύδονται με πανηγυρικό τρόπο. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται όχι μόνο ένα κλίμα δυσπιστίας απέναντι στις προτάσεις τους και στις τιμές στόχους που θέτουν, αλλά πολλές φορές να ενεργοποιούνται ακόμα οι ακριβώς αντίθετες κινήσεις από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών.

Επομένως, ποιους να εμπιστευόμαστε στις αγορές; Η απάντηση είναι απλή. Αυτούς που όσα υποστηρίζουν και διαφημίζουν, τα πραγματοποιούν κιόλας για τον εαυτό τους. Όπως για παράδειγμα είναι ο Warren Buffett, o οποίος ό, τι λέει, το κάνει πράξη μέσω της Berkshire Hathaway. Αλλά και τους χρηματιστές, οι οποίοι δεν διαχειρίζονται κεφάλαια των πελατών τους, αφού αποκομίζουν κέρδη όχι από την άνοδο ή πτώση των αγορών, αλλά από τις προμήθειες των συναλλαγών και μόνο.

Στις απόψεις του Warren Buffett έχουμε αναφερθεί διεξοδικά και με ιδιαίτερο σεβασμό αρκετές φορές. Οπότε έφτασε η ώρα να εστιάσουμε την προσοχή μας στις σκέψεις και στις εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των αγορών ενός εμβληματικού χρηματιστή. Του Thomas Pertreffy, ιδρυτή, μεγαλομετόχου και πρόεδρου της διαδικτυακής πλατφόρμας χρηματιστηριακών συναλλαγών Interactive Brokers.


Συμπερασματικά για τον Thomas Perteffy της Interactive Brokers, ο φόβος των αγορών για το 2025 εδράζεται πάνω στην ψυχολογική υπερδιέγερση των επενδυτών, στον υπέρμετρο δανεισμό για αγορά μετοχών και στην απουσία ενός τρόπου αποτίμησης του bitcoin που σε περίπτωση υποχώρησης του ίσως να πυροδοτήσει και συστημικό κίνδυνο. Για τον Perteffy, το ζήτημα δεν είναι το «αν» θα πέσουν οι αγορές, τις οποίες θεωρεί άκρως υποτιμημένες. Αλλά το πόσο γρήγορα και απότομα θα συμβεί αυτό. Διότι από την ταχύτητα και τη βιαιότητα της πτώσης, θα εξαρτηθεί η ρευστοποίηση των margins και το συνολικό «melt down» των αγορών.


Πηγή: liberal