Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η Standard & Poor’s αναβαθμίζει την Ελληνική οικονομία κατά 6 βαθμίδες

Από τις σημαντικότερες ειδήσεις.
Γενικά είμαστε επιφυλακτικοί και καχύποπτοι με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες, με τραπεζικές διασυνδέσεις. Δεν ξεχνάμε την αξιολόγηση  με ΑΑΑ της Lehman Brothers λίγο πριν καταρρεύσει. Βαρεθήκαμε να μας υποβαθμίζουν συνέχεια. Μας έφτασαν στην κατηγορία "σκουπιδιών".
Σαν κλασσικοί έλληνες  ξεχνάμε να δούμε και την άλλη πλευρά των πραγμάτων. Ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν μόνο αρνητικά.
Είναι φορείς με παγκόσμια αποδοχή. Τις θέσεις των οίκων αξιολόγησης ακολουθούν όλοι οι σοβαροί επενδυτικοί οίκοι ώστε να λάβουν αποφάσεις αν αξίζει ή όχι να τοποθετηθούν σε μία αγορά. Στις αξιολογήσεις αυτών βασίζονται , Κράτη, Τράπεζες, Αμοιβαία Κεφάλαια, Συνταξιοδοτικά ταμεία κλπ. Κανένας διαχειριστής δε θέλει να πάει κόντρα στις εταιρείες αξιολόγησης, ώστε να είναι κατοχυρωμένος σε περίπτωση αποτυχίας πως ακολούθησε τις συστάσεις τους.
Άποψη μας ότι  δεν πρόκειται για μία είδηση με ημερήσια μόνο επιρροή, γιατί όπως τις αρνητικές τοποθετήσεις ακολουθούσε συνεχής πτώση των τιμών των μετοχών, γιατί να μη συμβεί τώρα το αντίθετο.
Η εντυπωσιακή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά 6 βαθμίδες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Σημειώνει για πρώτη φορά ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σταθερές. Μέχρι τώρα  μετά από κάθε υποβάθμιση ακολουθούσε και το σλόγκαν "αρνητικές προοπτικές".
Αμέσως μετά την ανακοίνωση είχαμε μεγάλη άνοδο του ευρώ, κατακόρυφη πτώση του spread των δεκαετών  ομολόγων και άλμα του χρηματιστηρίου.
Φυσικά στην ουσία δεν αλλάζει τίποτε. Μας δίνει όμως την ευκαιρία να αλλάξει το κλίμα. Ελπίδα όλων να μη την αφήσουμε να πάει χαμένη.

Αναλυτικά στοιχεία στο protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου