Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Οι οικονομίες ασθενούν και οι αγορές ανεβαίνουν

Προς γενική παγκόσμια έκπληξη η FED, δεν μείωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 85 δις δολαρίων το μήνα. Με άλλα λόγια θα εξακολουθεί να παρέχει απίστευτη ρευστότητα στις τράπεζες αγοράζοντας ομόλογα. Συνέχιση λοιπόν στο τύπωμα φρέσκου χρήματος με άλλα λόγια. Για να έχουμε μία σύγκριση τα 85 δις δολάρια επί 4 μήνες αντιστοιχούν με το σύνολο του Ελληνικού χρέους.
Οι δε αγορές …πανηγύρισαν το γεγονός με μεγάλες ανόδους. Δηλαδή θεωρήθηκε «μεγάλη επιτυχία» η συνέχιση παροχής ναρκωτικών στον ασθενή. Κάτι δεν πάει καλά.

Το άρθρο που επισυνάπτουμε εδώ βοηθάει στην εξήγηση της κατάστασης.

Να μερικά αποσπάσματα για όποιον δεν έχει το χρόνο να το διαβάσει ολόκληρο:
Η παρέμβαση της Fed σε περίοδο κρίσης ρευστότητας είναι απαραίτητη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μια κεντρική τράπεζα θα πρέπει να εκτελεί το ρόλο του δανειστή έσχατης προσφυγής, αλλά δεν θα πρέπει να δανείζει χωρίς επιτόκια τιμωρίας, χωρίς εξασφαλισμένες εγγυήσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν όταν η Fed αγνοεί αυτές τις αρχές είναι πολλά, με τον ηθικό κίνδυνο να αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα. Επιπλέον, η μεγάλη διάρκεια των διευκολύνσεων δανεισμού ενισχύει τους ισχυρισμούς των επικριτών ότι οι τράπεζες ήταν αφερέγγυες, με τους οποίους ισχυρισμούς υπονοούν φυσικά ότι εδώ δεν επρόκειτο για μια κρίση ρευστότητας.
Ωστόσο, με την αποχώρησή της από τον παραδοσιακό ρόλο ως δανειστής έσχατης προσφυγής, η Fed δεν βοηθούσε απλά τις αγορές, αλλά τις διαμόρφωνε. Ο δανεισμός με επιτόκια ίδια με αυτά της αγοράς ή και χαμηλότερα, που επέτρεψε στις τράπεζες να τα διαπραγματεύονται μέσω πλειστηριασμών, όχι απλά διέσωσε αφερέγγυες τράπεζες και επισφράγισε ασταθή τραπεζικά εργαλεία και πρακτικές, αλλά πολύ πιθανώς προετοιμάζει το έδαφος για μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση.

Η μόνη λύση είναι η πραγματική μεταρρύθμιση. Και αυτό απαιτεί δραματική συρρίκνωση του μεγέθους «των πολύ μεγάλων για να καταρρεύσουν» χρηματοπιστωτικών οργανισμών, εξάλειψη της άδικης επιχορήγησης και την εφαρμογή στοχευμένων ρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου