Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Η ανάκαμψη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

photo credit: alles-schlumpf via photopin cc
Η ανάκαμψη στην Ευρώπη θα έρθει. Ο μέσος λόγος της αξίας των χρηματιστηρίων προς ΑΕΠ διεθνώς διαμορφώνεται σήμερα περίπου στο 80%. Στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ο λόγος αυτός κυμαίνεται από 23% στην Ελλάδα μέχρι 38% στην Πορτογαλία. Σε επίπεδα δηλαδή κοντινά με όσα ίσχυαν στην Ασία το 1998.

Για να εκτιμήσει κανείς το μέλλον της Ευρώπης θα μπορούσε απλούστατα να αναρωτηθεί: «Μπορεί η Ιταλία να αξίζει λιγότερο από την Apple;». Με τα σημερινά δεδομένα η κεφαλαιοποίηση του Ιταλικού χρηματιστηρίου είναι μικρότερη από αυτή της Apple!

Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα την Ελλάδα. Δεχόμενοι ως δεδομένο την παραμονή στο ευρώ, βλέπουμε ένα χάσμα στη σχέση αξίας χρηματιστηρίου προς ΑΕΠ σε σχέση με το μέσο διεθνή όρο. Το δικό μας είναι 23% όταν το αντίστοιχο διεθνές είναι 80%.
Επίσης ας θεωρήσουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε κάτω από τον διεθνή  Μ.Ο. λόγω των προβλημάτων που δεν έχουν λυθεί και λόγω της σαφώς καλλίτερης οικονομίας των ανεπτυγμένων χωρών.
Ένα ποσοστό της τάξης του 50% φαντάζει λογικό σαν στόχος.Ο σχετικός λόγος για να φτάσει από το 23 στο 50% πρέπει ή να αυξηθεί ο αριθμητής (συνολική κεφαλαιοποίηση) ή να μειωθεί ο παρονομαστής (ΑΕΠ) ή να γίνουν και τα δύο. Δεδομένου ότι η μείωση του ΑΕΠ δείχνει να φτάνει στο τέλος της, θεωρούμε ότι ο παρονομαστής είτε θα μειωθεί ελάχιστα είτε θα μείνει σταθερός.
Άρα για να επιτευχθεί το 50 τα επόμενα χρόνια πρέπει να διπλασιαστεί ο αριθμητής δηλαδή η κεφαλαιοποίηση, ή με άλλα λόγια ο γενικός δείκτης του ΧΑΑ να ξεπεράσει τις 1600 μονάδες.
Θα πείτε .... και μετά ξύπνησες. Γιορτινές μέρες έρχονται, ας είμαστε και λίγο αισιόδοξοι.

Περισσότερα στοιχεία στο άρθρο των Financial Times που αναδημοσιεύει το euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου