Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Σε πολύ υψηλά επίπεδα τα μη εξυπηρετούμενα κυπριακά δάνεια

Τα €23 δισεκατομμύρια θα φθάσουν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις που βρίσκονται στα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τις αλλαγές που ζητά η τρόικα, σύμφωνα με απόρρητα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύει σήμερα η StockWatch.

Τα στοιχεία αναφέρουν για πρώτη φορά τις επιδράσεις που θα έχουν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω τρόικας και μνημονίου.

Μέχρι σήμερα, οι τράπεζες μπορούσαν να μην περιλαμβάνουν στα μη εξυπηρετούμενα τους δάνεια όσες πιστώσεις καλύπτονταν πλήρως από εμπράγματες εξασφαλίσεις. Αν δηλαδή ένα στεγαστικό δάνειο καλυπτόταν πλήρως από την αξία του ακινήτου, δεν περιλαμβανόταν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έστω και αν είχαν παρέλθει τρεις μήνες χωρίς να καταβληθεί η μηνιαία δόση.

Στο μνημόνιο υπάρχει σαφής ρήτρα για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έτσι ώστε να υπολογίζονται και τα δάνεια που είναι πλήρως εξασφαλισμένα.

Με τη νέα μεθοδολογία, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφθασε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα €23 δισ. και αντιστοιχεί με το 27% των πιστωτικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών και των ΣΠΙ (πλην του Συν. Ταμιευτηρίου Λεμεσού).

Μη εξυπηρετούμενα είναι €19,5 δισ. ή το 26,5% των δανείων των τραπεζών και €3,4 δισ. ή το 32,3% των δανείων των ΣΠΙ.

Με την προηγούμενη μεθοδολογία το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν €16,6 δισ.

Για πρώτη φορά η ΚΤ αφήνει να φανεί με τα στοιχεία που παραθέτει ότι η αλλαγή στη μεθοδολογία συνεπάγεται αύξηση των μη εξυπ. δανείων κατά €6,3 δισ.

Για κάποια από τα €6,3 δισ. θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες προβλέψεις με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Τα στοιχεία της ΚΤ δείχνουν επίσης τη σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της κρίσης.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, τα μη εξυπηρετούμενα είχαν φθάσει τα €20,7 δισ.

Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, δηλαδή, τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών που δεν εξυπηρετούνται αυξήθηκαν κατά €2,2 δισ.

Με αφορμή το μνημόνιο, η ΚΤ θα εκδώσει σύντομα νέα οδηγία για την αναγνώριση να αναφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα περιλαμβάνονται και όσα καλύπτονται πλήρως με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Πηγή: stockwatch.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου