Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Trading με το ομόλογο των ΕΛΠΕ

Γενικά τα ομόλογα προσφέρονται για τοποθετήσεις μακράς διάρκειας στοχεύοντας κύρια στις ετήσιες αποδόσεις. Εδώ θα δούμε μια άλλη δυνατότητα, το trading. Με δεδομένο τις πολύ μικρότερες σε σχέση με τις μετοχές διακυμάνσεις των τιμών των ομολόγων, θα εξετάσουμε κατά πόσο υπάρχουν ευκαιρίες για trading. 
Στο διάγραμμα η διακύμανση του ομολόγου των ΕΛΠΕ που εκδόθηκε το Μάιο του 2013.


Η διαπραγμάτευση του ξεκίνησε στα επίπεδα του 102 με 102,5. Στα μέσα Μαΐου  σκαρφάλωσε στο 105, για να κάνει μια μεγάλη βουτιά και προς το τέλος του Ιουνίου να γράψει τιμή 96,5. Από αυτά τα επίπεδα ξεκινάει ανάκαμψη η οποία κορυφώνεται το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου ξαναπλησιάζοντας το 105.
Νέα πτώση στο 100 βλέπουμε στο τέλος Αυγούστου και στη συνέχεια νέα ανάκαμψη στο 105 που γράφει στο τέλος Οκτωβρίου.
Θεωρητικά κάποιος θα μπορούσε να αγοράσει στο 102 το Μάιο να πουλήσει πολύ γρήγορα στο 105 με κέρδος 3 μονάδες και να ξαναγοράσει στο 97 τον Ιούνιο με κέρδος 8 μονάδες. Η επόμενη κίνηση η πώληση τον Ιούλιο στο 104,5 με κέρδος 7,5 μονάδες.  Επαναγορά στο 100 τον Αύγουστο στο 100 με κέρδος 4,5 μονάδες και νέα πώληση τέλος Οκτωβρίου στο 105 με κέρδος 5 μονάδες.
Αν αθροίσουμε τις μονάδες φτάνουμε στο 28 που σημαίνει χοντρικά απόδοση 28% σε 6 μήνες ή 56% σε ετήσια βάση.
Τώρα θα μου πείτε: «και μετά ξύπνησες»
Όχι, δεν το είδα στον ύπνο μου. Ξέρω πολύ καλά ότι το παραπάνω σενάριο πρακτικά είναι αδύνατο. Ούτε ο όγκος συναλλαγών έχει ληφθεί υπόψη ούτε οι προμήθειες αγοραπωλησιών, ούτε ο φόβος όταν είχαμε τις πτώσεις, ούτε η χαρά στις ανόδους, οι οποίες μας αποτρέπουν να αγοράσουμε ή αντίστοιχα να πουλήσουμε.
Αυτό όμως που θέλω να δείξω πως έχει πιθανότητες να συμβεί είναι το παρακάτω σενάριο:
Ένας συντηρητικός επενδυτής θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει ορθολογικές σκέψεις και κινήσεις. Η έκδοση είχε μεγάλη υπερκάλυψη από το εξωτερικό. Η εταιρεία είναι οικονομικά εύρωστη. Άρα αν το βρω σε επίπεδα κάτω από 100 αποτελεί μεγάλη ευκαιρία.
Τον Ιούνιο η αγορά του έκανε το χατίρι. Έπεσε από το 100 και έφτασε μέχρι το 96. Τοποθετήθηκε όταν άρχισε να ανακάμπτει από τα χαμηλά. Έστω ότι η αγορά έγινε στο 98. Πολύ γρήγορα είδε την τιμή στο 104,5 αλλά δεν πούλησε. Την ξαναείδε στο 100 και μέσα του είπε, έκανα λάθος που δεν πούλησα. Πουλάει όμως το Σεπτέμβρη στο 104 με χοντρικά  1 μονάδα κόστος σε προμήθειες. Το αποτέλεσμα: καθαρό όφελος 5 μονάδες ή χοντρικά 5% σε 3 μήνες  δηλαδή 20% ετησιοποιημένο.
Και αν ακόμα και αυτό το σενάριο θεωρείται δύσκολο, αν παρατηρήσουμε πόσες φορές έκανε τη κίνηση από 101 σε 104, μπορούσε κάλλιστα κάποιος να κερδίσει έστω για μία φορά 3 μονάδες. Δηλαδή 2 μετά από προμήθειες, επομένως 2% ας πούμε σε διάστημα 2 μηνών. Αυτό σημαίνει ετήσιο επιτόκιο 12%. 
Ακολουθεί ο πίνακας με τα στοιχεία του ομολόγου.

Ενώ επεξεργαζόμασταν την ανάρτηση είδαμε χθές (12/11/2013) το ομόλογο σε απότομη πτώση στη περιοχή μεταξύ 101 και 102, καθώς ενόψει δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας η αγορά θεωρεί ότι αυτά θα είναι κατώτερα των αναμενομένων. Άλλη μια ευκαιρία για trading.
Όλα αυτά δεν είναι παρά ιδέες που έχουν στόχο να σας γνωστοποιήσουν ότι καλό είναι να μελετάμε τα διαγράμματα των ομολόγων και μέσω αυτών να αυξάνουμε τις αποδόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου