Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Σε λίρες και εταιρικά ομόλογα επενδύουν οι Ελληνες

Επιδιώκοντας ασφάλεια ή αποδόσεις, οι Ελληνες αποταμιευτές αναζήτησαν εναλλακτικές από την αγορά χρυσών λιρών, το παραδοσιακό καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους αβεβαιότητας, έως τα εταιρικά ομόλογα, τα οποία δίνουν καλές αποδόσεις με λελογισμένο ρίσκο.
Σε επίπεδο απόδοσης της χρυσής λίρας, η οποία εμφανίζει μεταβλητότητα από την αρχή της χρονιάς, θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής: εάν ένας καταθέτης είχε αγοράσει 40 λίρες στις 2 Ιανουαρίου 2017 που αντιστοιχούν σε ένα ποσό περίπου 10.000 ευρώ και τις ρευστοποιούσε χθες, θα εξασφάλιζε απόδοση 0,58%.
Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017, ο χρυσός έχει ανατιμηθεί πάνω από 7% και σχεδόν 16% από τις αρχές του έτους.
Στη νέα αγορά των εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που φέτος συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας, το 70% των ποσών που επενδύεται από τους αποταμιευτές είναι κεφάλαια που μεταφέρονται από τις καταθέσεις που τηρούν στις τράπεζες, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό της τάξεως του 20% είναι από χρήματα τα οποία βγαίνουν από θυρίδες ή μετρητά που διακινούνται εκτός τραπεζικού συστήματος. Βασική αιτία που στρέφει τους καταθέτες στις ομολογιακές εκδόσεις είναι η χαμηλή απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις έχει υποχωρήσει περίπου στο 0,5%, ακόμα και για μεγάλα ποσά, τη στιγμή που το μέσο επιτόκιο των εταιρικών ομολόγων είναι μεταξύ 3%-4%.
Απόσπασμα από άρθρο του Α.Ντόκα στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου