Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Χρυσός σε ελεύθερη πτώση

Οι "μαύρες" Παρασκευή 12 και Δευτέρα 15 Απριλίου του χρυσού, που επέφεραν μία
συνολική πτώση άνω του 15% πέρασαν ήδη στην ιστορία. Στη προσπάθεια να εξηγήσω το γεγονός αποφάσισα να παραθέσω μερικές σκόρπιες σκέψεις που αντικειμενικά είναι μη αμφισβητήσιμες.
  • Ο χρυσός είναι το μόνο αποδεκτό  νόμισμα εδώ και 2.500 χρόνια. Όλα τα χάρτινα νομίσματα έζησαν κάποιες περιόδους και μετά χάθηκαν.
  • Η ποσότητα του χρυσού είναι πεπερασμένη και η εκάστοτε τιμή του έχει σχέση και με τον όγκο των κυκλοφορούντων νομισμάτων. Δηλαδή δεν ανεβαίνει η τιμή του χρυσού αλλά πέφτει η αξία των χαρτονομισμάτων, βλέπε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
  • Όταν υπάρχουν πωλητές μεγάλων ποσοτήτων έχουν κάθε λόγο να τις πραγματοποιούν σιγά σιγά ώστε να επηρεάσουν όσο το δυνατόν λιγότερο την τιμή. Μόνο σε έκτακτες καταστάσεις παρατηρούνται απότομες πτώσεις, κάτι που εμφανώς δεν υπήρξε το διήμερο 12 και 15 Απριλίου.
Ας δούμε τώρα πώς συνδέονται  οι αγορές φυσικού και χάρτινου χρυσού.
Τα παράγωγα προϊόντα του χρυσού δηλαδή ο χάρτινος χρυσός μοχλεύουν τις ποσότητες με αποτέλεσμα να κατευθύνουν τις τιμές.
Εδώ βρίσκεται και το λεπτό σημείο.
Έχει δημιουργηθεί μία αντίφαση. Η αγορά  φυσικού χρυσού παρουσιάζει μία σταθερή και πιθανά αυξανόμενη ζήτηση, λόγω  της παγκόσμιας κρίσης που συνεχίζεται (προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ΗΠΑ και πρόσφατα Ιαπωνίας, κουρέματα ομολόγων και τώρα καταθέσεων), ενώ η αγορά χάρτινου χρυσού πιέζεται.
Αυτό δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια. Ή θα μειωθεί η ζήτηση σε φυσικό χρυσό ή κάποια στιγμή θα ανέβει η τιμή του χάρτινου χρυσού.
Εξ άλλου οι δύο αγορές είναι απόλυτα συνδεδεμένες. Εδώ χρειάζεται ένα παράδειγμα για να αποδείξουμε τη σύνδεση.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν επενδυτή που αγοράζει στα παράγωγα ένα συμβόλαιο χρυσού με σκοπό να το κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μικρό συμβόλαιο έχει αξία 10 ουγκιών. Με την ουγκιά στα 1400 $ η αξία του συμβολαίου είναι 14.000 $. Το συμβόλαιο έχει ημερομηνία λήξης. Ας πούμε ότι λήγει στις 21/6/2013. Ο επενδυτής που το αγοράζει, επειδή πρόκειται για συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, δεν πληρώνει όλο το ποσό, απλά δίνει μία προκαταβολή της τάξης των 1000 $. Δηλαδή με 1000 $ κινεί αξία 14000 $.
Στις 21/6/2013 καλείται να αποφασίσει ή να πουλήσει το συμβόλαιο και να αγοράσει ένα συμβόλαιο λήξης επόμενου μήνα ή να πληρώσει τη διαφορά και να του παραδοθεί ο χρυσός σε φυσική μορφή.
Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών κάνει το πρώτο.
Κλείνει η παράγραφος με το παράδειγμα. Αυτόματα μπαίνει το ερώτημα: αν για κάποιο λόγο περισσότεροι επενδυτές ζητήσουν να τους παραδοθεί ο χρυσός τότε τι γίνεται;
Ή ο εκδότης είναι προνοητικός και έχει όλο το χρυσό στα θησαυροφυλάκια του, ή αναγκάζεται να τον αγοράσει από τη φυσική αγορά. Εύκολα μπορείτε να φανταστείτε τη θα συμβεί αν γίνει το δεύτερο.
 Η τεχνική (διαγραμματική) εικόνα του χρυσού έχει μετατραπεί σε καθοδική. Οι περισσότεροι που ασχολούνται με χρηματιστήρια και παράγωγα λαμβάνουν σοβαρά υπ όψιν τους την τεχνική ανάλυση. Άρα ακολουθώντας την, μεσοπρόθεσμα θα τείνουν να πιέζουν την τιμή.

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες αν τελείωσε το 10ετές ράλι ή αν δεν έχουμε δει ακόμα τα ψηλά του χρυσού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παρακάτω άρθρα από capital και euro2day
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/771262/ArticleNewsWorld.aspx
http://www.capital.gr/News.asp?id=1778530
http://www.capital.gr/stoupas/?i=i19042013
καθώς και η είδηση ότι η Ολλανδική Τράπεζα ABN AMRO BANK αποφάσισε να μην επιτρέπει σε πελάτες της να παίρνουν το χρυσό που κατέχουν σε φυσική μορφή και τον έχουν προς φύλαξη στην Τράπεζα αλλά το αντίτιμο σε χαρτονόμισμα.

Συμπέρασμα:

Αν πιστεύετε ότι η παγκόσμια κρίση βρίσκεται στο τέλος της, η καθοδική πορεία του χρυσού θα συνεχιστεί.

Αν πιστεύετε το αντίθετο να η ευκαιρία να μπείτε στο χρυσό σε καλές τιμές

1 σχόλιο:

  1. Ενα ευχαριστω και απο τους απλους ,μη οικονομολογους τού χωρου .Ο κα
    θενας μπορει να παρει μια ιδεα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή