Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Χρυσός σε ελεύθερη πτώση (2)

photo credit: Bank of England via photopin cc
Από έγκυρες πηγές μάθαμε και το μεταφέρουμε με επιφύλαξη ότι πρόσφατα σημειώθηκε σημαντική μείωση των αποθεμάτων χρυσού των Comex και JP Morgan. Αυτό σημαίνει ότι το ενδεχόμενο να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις για παράδοση χρυσού φυσικής μορφής είναι ορατό, κάτι που θα σήμαινε και εκτίναξη της τιμής του χρυσού. Καθώς λοιπόν μία πτώση της τιμής του χρυσού θα βοηθούσε τις τράπεζες-θεματοφύλακες να αναπληρώσουν το παραπάνω έλλειμμα και να περιορίσουν την αυξανόμενη ζήτηση για χρυσό φυσικής μορφής, είναι πολύ πιθανό η πρόσφατη πτώση να εξυπηρέτησε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Η ανακοίνωση της Fed ότι ενδεχομένως να ελαττώσει την ποσοτική χαλάρωση, η είδηση ότι η Κύπρος πρόκειται να πουλήσει 10 τόνους χρυσού και τα πτωτικά reports της Goldman Sachs είναι ενδεικτικά της πρασπάθειας δημιουργίας κλίματος αρνητικής προοπτικής για το χρυσό.

Ωστόσο οι παγκόσμιες συγκυρίες δείχνουν μάλλον το αντίθετο τουλάχιστον μεσο/μακροπρόθεσμα, καθώς η Fed ξεκινάει 3ο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Γερμανία ζητάει πίσω το χρυσό της από τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία ξεκίνησε τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την ισοτιμία USD/YEN να εκτοξεύεται από τις 78 μονάδες που είχε στο τέλος Σεπ/2012 σχεδόν στις 100.

Για να είμαστε ξεκάθαροι.Τα όσα συμβαίνουν σχετικά με το χρυσό στα υψηλά διεθνή κλιμάκια είναι αδύνατο να τα γνωρίζουμε. Απλά προσπαθούμε να τα ερμηνεύσουμε βασιζόμενοι στις λογικές σκέψεις και στην ειδησεογραφία. Η σημερινή πληροφορία έρχεται και επαληθεύει τις σκέψεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου