Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Στρατηγική σχετικών κινήσεων σε ίδιους κλάδους

Αναφέρεται σε επενδυτές που πιστεύουν και τοποθετούνται σε ένα κλάδο. Έστω κάποιος πιστεύει στον Τραπεζικό κλάδο. Αντί να τοποθετηθεί μόνο σε μία μετοχή, την ΕΤΕ, τοποθετεί τα μισά χρήματα στην ΕΤΕ και τα μισά στην ΑΛΦΑ.
Το σκεπτικό είναι ότι οι δύο μετοχές θα έχουν περίπου την ίδια πορεία. Στη διάρκεια του χρόνου όμως στο χρηματιστήριο θα κινούνται διαφορετικά. Όταν η ΕΤΕ εμφανίζεται υπερτιμημένη σε σχέση με την ΑΛΦΑ θα πουλάμε ένα μέρος της πχ το 10% ΕΤΕ και με αυτά τα χρήματα θα αγοράζουμε ΑΛΦΑ. Αν συνεχίσει η δυναμική της ΕΤΕ θα πουλάμε άλλο ένα 10% και ενισχύουμε τη θέση μας στην ΑΛΦΑ. Περιμένουμε την αντιστροφή της κίνησης και σταδιακά επανερχόμαστε στην αρχική μας θέση, έχοντας όμως και κάποια ευρώ κέρδη στο ταμείο μας.

Ας δούμε την καμπύλη του λόγου ΕΤΕ/ΑΛΦΑ για τα τελευταία περίπου 6 χρόνια.



Η μαύρη γραμμή είναι η τάση του λόγου. Σωστή ήταν η αρχική μας σκέψη ότι οι μετοχές θα έχουν περίπου την ίδια πορεία. Η σχέση είναι σχεδόν οριζόντια με τιμή μεταξύ 1,6 και 1,7. Αν δούμε όμως τη μπλε γραμμή της καμπύλης θα βρούμε εντυπωσιακές αυξομειώσεις. Το ακραίο παράδειγμα λέει: Αν στα τέλη του 2008 που ο λόγος ήταν περίπου στο 1 πουλούσες 1000 ΑΛΦΑ με αυτά τα χρήματα αγόραζες 1000 ΕΤΕ. Στα τέλη του 2011 μπορούσες να πουλήσεις τις 1000 ΕΤΕ και με τα ίδια χρήματα να αγοράσεις 3500 ΑΛΦΑ ή να αγοράσεις  1000 ΑΛΦΑ ώστε να επανέλθεις στην αρχική σου θέση και να ρευστοποιήσεις την αξία των υπολοίπων 2500 ΑΛΦΑ .
Είναι σχεδόν αδύνατον να πετύχεις το απόλυτο κέρδος που σου δίνει η κίνηση, αλλά τα περιθώρια είναι μεγάλα και για μικρότερα κέρδη.

Η ίδια στρατηγική μπορεί να γίνει με άλλα ζευγάρια μετοχών όπως ΕΛΠΕ-ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ-ΒΙΟΧΚ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ-ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΠΣ και αντίστοιχα σε ξένες μετοχές, πολύτιμα μέταλλα, ETF κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου