Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

ΟΤΕ ο κοιμώμενος γίγαντας

Σχετικά με την αποτίμηση του ΟΤΕ, δείχνει να διαπραγματεύεται με έκπτωση έναντι των Deutsche Telekom (DT), Telecom Italia (Ιταλία) και Telefonica (Ισπανία), αλλά με οριακό premium έναντι της Telekom Austria (Αυστρία). Πιο συγκεκριμένα, το P/E του ομίλου ΟΤΕ για το 2024 ανέρχεται στο 10,5, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA δεν ξεπερνά τις 4,3 φορές. 

Αντίστοιχα, η Deutsche Telekom διαπραγματεύεται στις 6,4 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, ενώ το P/E της αγγίζει τις 12,3 φορές. Η Telecom Italia και η Telefonica διαπραγματεύονται, με βάση τον δείκτη EV/EBITDA, στις 6 και 5 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2024, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από τον ΟΤΕ. Η Telekom Austria είναι η μοναδική στην Ευρώπη που διαπραγματεύεται με 4,2 δείκτη EV/EBITDA, οριακά χαμηλότερο του ΟΤΕ. Αντίστοιχα, σε επίπεδο P/E, η Telecom Italia φαίνεται να εμφανίζει ζημίες, ενώ η Telefonica αγγίζει τις 11 φορές τα καθαρά κέρδη του 2024.

Καταλήγοντας, εάν εξετάσουμε λίγο πιο διεξοδικά τον ισολογισμό, θα διαπιστώσουμε ότι ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον μετρητά) του ΟΤΕ δεν ξεπερνά τις 0,4 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2023. Δηλαδή ο δείκτης καθαρός δανεισμός / λειτουργικά κέρδη δεν ξεπερνά τις 0,4 φορές, έναντι 3 φορών κατά μέσο όρο όπου διαπραγματεύονται οι τρεις προαναφερθείσες εταιρείες τηλεπικοινωνιών! Η εν λόγω διαπίστωση μας βάζει ιδέες για το κατά πόσο η εταιρεία μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα την επενδυτική κοινότητα σε ό,τι αφορά τη διανομή μερισμάτων χωρίς να διαταραχθεί ιδιαίτερα ο ισολογισμός της. Ίδωμεν! 


Πηγή: CAPITAL - Τριγγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου