Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Η τεχνολογία blockchain στη χρηματοοικονομική

ΤO BLOCKCHAIN είναι η τεχνολογία που έγινε ευρύτερα γνωστή ως η τεχνολογία στην οποία στηρίζεται και υφίσταται μέχρι σήμερα ολόκληρο το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Ένα δίκτυο blockchain είναι στην ουσία μια διανεμημένη βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονται, επικυρώνονται και αποθηκεύονται πληροφορίες χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση ενδιάμεσων, ενώ οι πληροφορίες αυτές είναι κρυπτογραφημένες και αδύνατο να παραποιηθούν.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της τεχνολογίας blockchain, που είναι η αποκέντρωση, η ασφάλεια και η διαφάνεια, οδήγησαν με την πάροδο των χρόνων στην εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας όχι μόνο για τη διεκπεραίωση συναλλαγών, αλλά για ακόμη πιο σύνθετες χρηματοοικονομικές και μη λειτουργίες.

ΜΙΑ ΑΠΟ τις πιο ενδιαφέρουσες και ταυτόχρονα συναρπαστικές εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain είναι αυτή της ψηφιοποίησης των παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων, που είναι γνωστή με τον όρο «tokenization». Η έννοια του «tokenization» αναφέρεται στην ψηφιακή αναπαράσταση ενός παραδοσιακού περιουσιακού στοιχείου σε περιβάλλον blockchain μέσω μιας διαδικασίας έκδοσης ψηφιακών μαρκών (tokens). Οι ψηφιακές μάρκες που προκύπτουν από τη διαδικασία αποτελούν απλώς τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων στο blockchain, ενώ η αποτίμησή τους γίνεται εκτός του blockchain. Αυτό σημαίνει ότι επωφελούνται όλων των τεχνολογικών πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας, χωρίς να παρουσιάζουν την αστάθεια των εγγενών κρυπτονομισμάτων. Με άλλα λόγια, οι ψηφιακές μάρκες που εκδίδονται μπορεί π.χ. να αντιπροσωπεύουν τις μετοχές μιας εταιρείας, τη συμμετοχή σε ένα επενδυτικό κεφάλαιο, την ιδιοκτησία ενός ακινήτου ή ενός έργου τέχνης κ.ά.


Απόσπασμα από άρθρο της Ναυτεμπορικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου