Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Oι Κινέζοι έριξαν τον χρυσό στο... καναβάτσο

Από το Euro2day και τους FT αποσπάσματα του άρθρου:

"Όταν η τιμή του χρυσού κατέρρευσε το καλοκαίρι του 2013, οι Κινέζοι μυρίστηκαν ευκαιρία και προχώρησαν σε έντονες αγορές, με αποτέλεσμα η χώρα τους να προσπεράσει την Ινδία και να γίνει πρώτη στην κατανάλωση του πολύτιμου μετάλλου.
Φέτος όμως, οι Κινέζοι αγοραστές κάνουν μια συνομωσία απουσίας από την αγορά – και οι τιμές του χρυσού κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών.
Μετά από δύο sell-off τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2013, λόγω της αισιοδοξίας για την αμερικανική οικονομία, ο χρυσός διολίσθησε σχεδόν 30%, λήγοντας απότομα τη δεκαετή ανοδική πορεία «ταύρου» (bull market). Όσο πωλούσαν οι διεθνείς επενδυτές σε ETFs χρυσού, τόσο αγόραζαν οι Κινέζοι.
Φέτος η αγορά επηρεάζεται από ανάλογους παράγοντες. Το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται σε υψηλό 4 ετών καθώς φαίνεται ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει και το κινεζικό χρηματιστήριο έχει γυρίσει θετικά, προσφέροντας στους επενδυτές κι άλλες επιλογές.
Αν και εκδηλώθηκε κάποια ανάκαμψη στην φυσική ζήτηση στην Κίνα τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, η τάση έχει ήδη εκτονωθεί. Μάλιστα η τιμή στο Χρηματιστήριο Χρυσού της Σαγκάης έχει υποχωρήσει κάτω από αυτή του Λονδίνου, γεγονός που κατά τους αναλυτές είναι αρνητική ένδειξη για τις τιμές. "

Σε ολόκληρο το άρθρο θα βρείτε και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου