Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ούτε οι CEOs δεν ξέρουν τι γίνεται στις τράπεζές τους!

Πάντα είχα την απορία πώς μπορεί να βγάλει άκρη κάποιος με τους πολυδαίδαλους ισολογισμούς των σημερινών τραπεζών ή σωστότερα των παγκοσμιοποιημένων super market, που πουλάνε ή διαχειρίζονται λογής λογής χρηματοοικονομικά προιόντα.
Στη παρακάτω μικρή παράγραφο βρίσκεται όλη η αλήθεια.

"Ο λαβύρινθος των ισολογισμών και η σκόπιμη πολυπλοκότητα που καμουφλάρει τις κινήσεις των τραπεζικών. Ο βομβαρδισμός με στοιχεία που τελικά δεν αποκαλύπτουν τίποτα. Τα ανώτερα στελέχη των τραπεζών προσποιούνται ότι καταλαβαίνουν...
Ούτε οι CEOs δεν ξέρουν τι γίνεται στις τράπεζές τους!"

Αυτή είναι η αρχή ενός άρθρου του Euro2day από τους FT, που το βρήκα άκρως ενδιαφέρον. Σας συστήνω να το διαβάσετε ολόκληρο. Παρακάτω μερικά αποσπάσματα.

"Ποιο είναι, λοιπόν, το «βασικό» μέγεθος για τα κέρδη και πού υπάρχει το ψέμα; Ποιος ξέρει; Με τη γνωστοποίηση τόσο πολλών στοιχείων, ακόμη και στη μίνι ανακοίνωση των 32 σελίδων, ουσιαστικά χάνεται το νόημα των αριθμών. Περισσότερες αποζημιώσεις εδώ, νέα απειλή προστίμων εκεί, ακυρώσεις κάποιων προβλέψεων... και τα νούμερα βασανίζονται μέχρις ότου να μην μπορούν να αποκαλύψουν απολύτως τίποτα."

"Οι επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει καμία ελπίδα."

"Πριν από τριάντα χρόνια, ένας τραπεζικός αναλυτής μπορούσε να αποδομήσει με απόλυτη αυτοπεποίθηση έναν τραπεζικό ισολογισμό. Τώρα δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Τα ανώτερα στελέχη προσποιούνται ότι καταλαβαίνουν, αλλά δεν είναι έτσι."

"Αυτοί οι οργανισμοί είναι απλούστατα πολύ μεγάλοι και υπερβολικά περίπλοκοι πλέον για να τους κατανοήσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όπως ουσιαστικά παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Stuart Gulliver εγκαταλείποντας τον στόχο οικονομικής αποδοτικότητας."
 

"Οι ρυθμιστικές αρχές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας σχεδιάστηκαν για να επιβάλουν καλύτερη συμπεριφορά από ό,τι υπήρχε στο παρελθόν. Είναι σαν να εκπαιδεύεις τίγρεις να γίνουν χορτοφάγες. Ό,τι κι αν πει ο CEΟ, οι τραπεζίτες θα βρουν τρόπους να παίξουν με το σύστημα εις βάρος των πελατών και των μετόχων. Η πολυπλοκότητα που υπάρχει είναι το καμουφλάζ τους."

"Η λύση είναι η ίδια που αναφέρεται από την αρχή της κρίσης: Το σπάσιμο των τραπεζών σε επιχειρήσεις που θα είναι πλέον αρκετά απλές για να μπορούν να τις κατανοήσουν οι ίδιες τους οι διοικήσεις και αρκετά μικρές για να μπορούν να καταρρεύσουν χωρίς να γκρεμίζουν όλο το οικοδόμημα."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου