Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Τάσεις στις αγορές ομολόγων και μετοχών

Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τον Αντώνη Χαραλαμπίδη:

Στη παγκόσμια αγορά σταθερού εισοδήματος αρχίζουν να διαφαίνονται σημάδια υπερβολής. Ενδεικτικά, από το 2008 έως σήμερα οι συνολικές εισροές σε Α/Κ σταθερού εισοδήματος είναι σχεδόν τετραπλάσιες από εκείνες των μετοχικών Α/Κ και αφορούν όλες τις κατηγορίες ομολόγων, κρατικών και εταιρικών, ιδίως σε εκείνες με χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα και υψηλότερες αποδόσεις. Τα spreads για το ρίσκο των τελευταίων έχουν μειωθεί αισθητά, οι δε καλές εκδόσεις έχουν μηδενικές αποδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Bank of America-Merril Lynch την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου επενδύθηκαν παγκοσμίως σε Α/Κ ομολόγων με πιστοληπτική διαβάθμιση 1,8 δις δολλάρια,σε δε Α/Κ που τοποθετούνται σε junk bonds 1,1 δις δολλάρια!

Οι εκδότες των ομολόγων επωφελούνται της μεγάλης ζήτησης τίτλων και κλειδώνουν χαμηλά επιτόκια για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. η Electricite de France κατάφερε να διαθέσει πρόσφατα ομόλογο διαρκείας 100 ετών! 'Ομως οι επενδυτές αναλαμβάνουν κινδύνους τόσο σε σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα των εκδοτών όσο και επιτοκιακούς αν αργότερα οι οικονομίες μπουν σε περιβάλλον αύξησης επιτοκίων. Βέβαια, με δεδομένη τη στρατηγική της Fed να μην ανακόψει την ανάπτυξη αυξάνοντας απότομα τα επιτόκια, καθώς και την ανυπαρξία πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως και τον φόβο του αποπληθωρισμού διάχυτο στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, οι κάτοχοι ομολογιακών τίτλων δεν φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν άμεσα τις απειλές αυτές, όμως πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προτιμούν τίτλους με μικρότερη διάρκεια.

Οι αγορές των μετοχών κλείνουν ήδη πέντε χρόνια συνεχούς μεγάλης ανόδου και εκφράζονται διεθνώς φόβοι ότι η παρούσα bull market κλείνει τον κύκλο της. Άλλωστε οι αποτιμήσεις των μετοχών διεθνώς δεν δικαιολογούν νέες ανόδους με βάση τα θεμελιώδη δεδομένα των επιχειρήσεων. Πολύ πρόσφατα διαχειριστής μεγάλου hedge fund παρατήρησε στους Financial Times ότι "όταν μέσα σε ένα έτος ο δείκτης S&P 500 παρουσιάζει άνοδο 32% και ο Nasdaq 40%, χωρίς οι εταιρίες να παρουσιάζουν καμία σημαντική άνοδο κερδοφορίας, αυτό είναι πηγή ανησυχίας"(Καθημερινή, 23/3/2014). Επιπλέον, η ήπια αλλά ρεαλιστική τοποθέτηση της Janet Yellen της Fed για τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης και για την αντιστροφή των επιτοκίων, καθώς και οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Κίνα είναι μία υπενθύμιση στις αγορές μετοχών να είναι προσεκτικές και να μην υπερβάλλουν.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, για τον Έλληνα επενδυτή τίτλων σταθερού εισοδήματος έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αξιόλογων ελληνικών εταιριών, λήξεων 2016-2020 με ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδόσεις και οι οποίες δίνουν ικανοποιητικά κεφαλαιακά κέρδη. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών δημιουργεί ήδη εναλλακτική αγορά ομολόγων για μικρότερες εκδόσεις από μη εισηγμένες εταιρίες, με πολύ καλές αποδόσεις.

Όσοι έλληνες επενδυτές δραστηριοποιούνται σε χρηματιστήρια ξένων αναπτυγμένων αγορών είναι σκόπιμο σ'αυτή τη φάση να δίνουν έμφαση στις ποιοτικές εταιρίες με μακρύ ιστορικό αυξανομένων μερισματικών αποδόσεων και buybacks, καλές προοπτικές ανάπτυξης, ισχυρά cash flows και λογικές σχέσεις ιδίων προς ξένα κεφάλαια. Η βαθμιαία αύξηση της ρευστότητάς τους με πωλήσεις κερδοφόρων θέσεων σε ανοδικές εξάρσεις είναι μία κλασσική στρατηγική που στοχεύει στην επανατοποθέτησή τους μετά από ενδεχόμενες σημαντικές διορθώσεις στο μέλλον.

Αναφορικά με το ελληνικό χρηματιστήριο, υπάρχει σαφής συσχετισμός της πορείας του με τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και την εμπέδωση των επιτυχιών στο δημοσιονομικό πεδίο που προϋποθέτει συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών. Έτσι το σημερινό ευνοϊκό κλίμα θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε ένα ελκυστικό τοπίο για το επιχειρείν και για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία που θα δημιουργήσουν διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή και θέσεις εργασίας, ανακουφίζοντας τις κοινωνικές εντάσεις. Επειδή ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσβατος και με δεδομένο την ήδη σημειωθείσα μεγάλη άνοδο τιμών που σε αρκετές περιπτώσεις καλύπτει τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών χρειάζεται και εδώ προσοχή χωρίς όμως να αίρονται, υπό προϋποθέσεις οι καλές μελλοντικές προοπτικές.

 Αντώνης Χαραλαμπίδης, ανεξάρτητος trader

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου