Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Στρατηγική με arbitrage

photo credit: Trois Têtes (TT) via photopin cc
Η στρατηγική με το λιγότερο ρίσκο κάτι που παραπέμπει σε χαμηλές αποδόσεις. Στην ουσία προσπαθείς να αγοράσεις το ίδιο προϊόν φτηνά και να πουλήσεις ταυτόχρονα την ίδια ποσότητα ακριβότερα.

Το arbitrage επειδή έχει μικρά περιθώρια κέρδους, απαιτεί μεγάλα κεφάλαια, ισχυρό software και  εφαρμόζεται κυρίως από θεσμικούς επενδυτές.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν είναι ακριβώς arbitrage και δίνουν τη δυνατότητα κερδών. Μία από αυτές είναι η ανταλλαγή μετοχών - warrants και αφορά τις 3 συστημικές τράπεζες, ΑΛΦΑ, ΕΘΝΙΚΗ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Τον προσεχή Ιούνιο θα γίνει η δεύτερη εξάσκηση warrants με μετοχές.

Ας πάρουμε τη περίπτωση της ΑΛΦΑ. Κάθε 1 warrant ανταλλάσεται περίπου με 7,41 μετοχές προς 0,46 περίπου. Με τιμή στο ταμπλό μετοχής 0,72 και warrant 1.78 ας δούμε τι μας συμφέρει. Αν πουλήσουμε τις μετοχές με 0,72 για να τις ξαναγοράσουμε χρειαζόμαστε 1 warrant για κάθε 7,41 μετοχές που πουλήσαμε. Δίνουμε ανά μετοχή 1,78/7,41=0,24 για να αποκτήσουμε το δικαίωμα και 0,46 που είναι η τιμή εξάσκησης σύνολο 0,70. Όφελος 0,72-0,7=0,02 ανά μετοχή. Παρακολουθώντας στο ταμπλό τις μεταβολές μετοχής-warrant μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερο όφελος.
Κλασικά παραδείγματα είναι:

Εκμετάλλευση διαφοράς τιμής μετοχής και συμβολαίου της.
Η μετοχή της ΕΤΕ διαπραγματεύεται  στο ΧΑΑ και με τη μορφή συμβολαίων στο ΧΠΑ. Τις περισσότερες φορές  οι τιμές διαπραγμάτευσης ταυτίζονται. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι τιμές έχουν μικρή απόκλιση. Αυτές τις περιπτώσεις εκμεταλλεύεται το arbitrage. Αν στο ΧΑΑ η ΕΤΕ έχει 4 ευρώ και στο ΧΠΑ 4,05. Πουλάς 1 συμβόλαιο αξίας 100 μετοχών ΕΤΕ και αγοράζεις από το ΧΑΑ 100 μετοχές . Εισπράττεις 405 και δαπανάς 400 ευρώ. Στη λήξη του συμβολαίου παραδίδεις τις 100 μετοχές και σου μένει κέρδος 5 ευρώ.

Εκμετάλλευση διαφοράς τιμής μετοχής που διαπραγματεύεται σε περισσότερα χρηματιστήρια
Η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται στο ΧΑΑ και στη Νέα Υόρκη. Εδώ υπάρχει και η συναλλαγματική ισοτιμία καθώς στη Νέα Υόρκη διαπραγματεύεται σε δολάρια. Όταν μετατρέποντας στο ίδιο νόμισμα υπάρξει διαφορά πουλάς στο ένα χρηματιστήριο και αγοράζεις από το άλλο. Σε αυτή την κατηγορία σκεφτείτε μετοχές πολυεθνικών που διαπραγματεύονται σε πολλά χρηματιστήρια. Επίσης αναλογιστείτε ότι η τιμή της σχέσης ευρώ-δολάριο μπορεί να διαφέρει στην Νέα Υόρκη, το Τόκιο, το Λονδίνο, τη Φραγκφούρτη κλπ.
Εκμετάλλευση διαφοράς τιμής μετοχής σε ΑΜΚ από τη τιμή του ταμπλό και αυτή της αύξησης
Σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων συχνά διαφέρουν οι τιμές της παλαιάς μετοχής και της νέας συν την απαιτούμενη αγορά δικαιωμάτων.
Εκμετάλλευση διαφοράς τιμής μετοχής σε συγχωνεύσεις  εταιρειών
Όπου υπάρχει συγκεκριμένη σχέση ανταλλαγής.

Εκμετάλλευση διαφοράς τιμής δείκτη και μετοχών που τον απαρτίζουν
Στα συμβόλαια πάνω σε δείκτες στα παράγωγα, η τιμή του συμβολαίου μπορεί να απέχει λίγο από τη τιμή του πακέτου μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου