Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Χρυσός ή πλατίνα;

photo credit: ellenm1 via photopin cc
Όσοι παρακολουθούν το spread χρυσού πλατίνας, παρατηρούν ότι η ψαλίδα μεταξύ τους έχει κλείσει και διαπραγματεύονται περίπου στην ίδια τιμή, με τη τιμή της πλατίνας να είναι ελαφρά ψηλότερα. Το κλείσιμο της ψαλίδας οφείλεται στο ράλυ που πραγματοποίησε η πλατίνα το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με τη στασιμότητα που παρουσίασε ο χρυσός. Έτσι ενώ τους τελευταίους μήνες ο χρυσός έφτασε να είναι μέχρι και 150 δολάρια ανά ουγκιά ακριβότερος, μέσα σε λίγες μέρες είδε τη πλατίνα να τον φτάνει και να τον ξεπερνά.
Αν πάμε πιο πίσω και αρχίσουμε τις μετρήσεις από το 1985 θα δούμε ότι η πλατίνα είχε σε περιόδους ομαλών οικονομικών συνθηκών ένα premium σε σχέση με το χρυσό της τάξης των 190 δολαρίων.
Ενδιαφέρει άραγε τους μη ασχολούμενους με τα δύο πολύτιμα μέταλα επενδυτές η σχετική κίνηση τους;
Ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα. Ενώ ο χρυσός κατά κύριο λόγο είναι αποταμιευτικό μέσο συγκράτησης της αγοραστικής δύναμης που προτιμάται σε περιόδους κρίσεις, η πλατίνα σε μεγάλο βαθμό έχει και βιομηχανική χρήση. Χρησιμοποιείται στους καταλύτες αυτοκινήτων και όχι μόνο. Αύξηση της ζήτησης για βιομηχανική χρήση πιθανά να σημαίνει νέες παραγγελίες.
Άρα η σχέση τους αποτελεί ένα βαρόμετρο για το τέλος της κρίσης.

Δε πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας η φήμη που κυκλοφόρησε πως στην Αμερική θα κυκλοφορήσει νόμισμα πλατίνας σε ποσό ύψους 1 τρις $ και σε αυτή και μόνο να οφείλεται η άνοδος της πλατίνας.

Το άρθρο του Reporter.gr θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου