Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Στρατηγική με ΚΜΟ (Κινητούς Μέσους Όρους)

Όλοι οι επενδυτές επιθυμούν να κερδίζουν πολλά στις κερδοφόρες κινήσεις και να χάνουν λίγα στις ζημιογόνες. Η παρούσα στρατηγική που ανήκει στην κατηγορία του follow the trend, βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί πολύ συχνά τη βάση πιο ολοκληρωμένων και πολύπλοκων στρατηγικών.
Βασίζεται στην απλή λογική ότι ένας κινητός μέσος όρος κινείται πιο αργά από την ίδια τη μετοχή ή το συμβόλαιο και άρα οι τιμές τους συναντιούνται όταν αλλάζει η τάση. Κινήσεις πραγματοποιούνται μόνο όταν η μία καμπύλη τμήσει την άλλη. Συγκεκριμένα όταν η μετοχή ή το συμβόλαιο τμήσει τον ΚΜΟ από κάτω προς τα πάνω, αυτό μας δίνει αγοραστικό σήμα. Σήμα πώλησης παίρνουμε όταν συμβεί το αντίθετο. Κλείνουμε τη θέση όταν η μετοχή ή το συμβόλαιο ξανατμήσουν τον ΚΜΟ.
Έστω ότι έχουμε αγοραστικό σήμα. Αν η άνοδος κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουμε παρά να περιμένουμε καθώς θα ανεβαίνουν  και οι δύο καμπύλες με την καμπύλη του ΚΜΟ να είναι συνέχεια από κάτω. Όταν αρχίσει η πτώση θα πάρουμε σήμα για κλείσιμο της θέσης πολύ υψηλότερα από την τιμή που ανοίξαμε τη θέση.
Αν όμως δεν πραγματοποιηθεί η άνοδος θα τμήσει πολύ γρήγορα προς τα κάτω η μετοχή ή το συμβόλαιο τον ΚΜΟ και θα κλείσουμε τη θέση με μικρή ζημιά.
Ακριβώς το αντίστροφο θα συμβεί αν ξεκινήσουμε με σήμα πώλησης.
Γενικά κέρδη έχουμε όταν υπάρχει σαφής τάση.

Για να γίνει πιο κατανοητή η λογική της στρατηγικής, θα χρησιμοποιήσουμε ένα πραγματικό παράδειγμα. Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε την πορεία του FTSE 20 σε μια χρονική περίοδο περίπου ενός έτους και μαζί τον ΚΜΟ του, των 30 ημερών.


Στο σημείο 1, ο δείκτης (FTSE 20) τέμνει τον ΚΜΟ από κάτω προς τα πάνω. Αυτό όπως είπαμε είναι ένα αγοραστικό σήμα (long). Επομένως αγοράζουμε ν συμβόλαια του FTSE 20 και περιμένουμε το επόμενο σημείο τομής. Αυτό έρχεται περίπου 3 μήνες μετά στο σημείο 2, όπου η στρατηγική μας λέει να κλείσουμε τις ανοιχτές μας θέσεις και αν πρόκειται για συμβόλαια (παράγωγα), να κάνουμε και την αντίστοιχη ανοιχτή πώληση ν συμβολαίων (short). Το κέρδος αυτής της κίνησης είναι περίπου 300 μονάδες όπως φαίνεται στο διάγραμμα. Στη συνέχεια, στο σημείο 3 κλείνουμε τις short θέσεις μας και πάλι με ένα σημαντικό κέρδος και ανοίγουμε ξανά long θέσεις. Αυτό το αγοραστικό σήμα του σημείου 3, αποδεικνύεται λανθασμένο, αφού στο σημείο 4 έχουμε σήμα κλεισίματος της θέσης μας με μικρή ζημιά. Ακολουθεί άλλη μία αρκετά κερδοφόρα short κίνηση (4-5) και μία οριακά κερδοφόρα long (5-6).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου