Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Το διυλιστήριο στην Ελευσίνα απογειώνει τα ΕΛΠΕ


 Βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον το άρθρο για τα ΕΛΠΕ στο ΒΗΜΑ. Ακολουθεί το πρώτο μέρος του άρθρου:

Οι πέντε παράγοντες που θα συμβάλουν στην ενίσχυση των μεγεθών του ομίλου

Μπορεί η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας να παραμένουν, αλλά οι συνθήκες για την περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών των Ελληνικών Πετρελαίων έχουν ήδη διαμορφωθεί. Σύμφωνα με τους αναλυτές πέντε είναι οι παράγοντες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της επιχείρησης στο άμεσο μέλλον:

  1.  Η νέα μονάδα στην Ελευσίνα δουλεύει στο 100% της παραγωγικής της δραστηριότητας και έχει βελτιώσει τα περιθώρια διύλισης του ομίλου.

  2. Η ελληνική αγορά καυσίμων παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης. Η εγχώρια ζήτηση καυσίμων στο τρίτο τρίμηνο του 2014 ανήλθε στα 1,6 εκατ. τόνους, ενισχυμένη κατά 3% σύμφωνα με αρχικά επίσημα στοιχεία, παρουσιάζοντας αύξηση στα καύσιμα κίνησης για πρώτη φορά από το 2009. Ενισχυμένη εμφανίζεται η ζήτηση για ντίζελ ενώ ο ρυθμός μείωσης της αγοράς βενζίνης επιβραδύνεται. Σημαντική ήταν επίσης και η αύξηση στη ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα (+13%) λόγω αυξημένης αεροπορικής κίνησης κατά την τουριστική περίοδο.

  3. Η διατήρηση χαμηλών διεθνών τιμών αργού ευνοεί τον κλάδο διύλισης καθώς μειώνει το κόστος ενέργειας, έναν από τους σημαντικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την κερδοφορία, ενώ θετικά επιδρά και στη συνολικότερη οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη.

  4.  Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ βοηθά τον όμιλο, καθώς εισπράττει σε δολάρια και τα έξοδά του είναι σε ευρώ αλλά κυρίως γιατί τα διεθνή περιθώρια διύλισης, ο κύριος παράγοντας διαμόρφωσης της κερδοφορίας, υπολογίζονται και εκφράζονται σε δολάρια.

  5.  Σύντομα θα αρχίσουν να καταγράφονται τα οφέλη από τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους μετά την έκδοση ομολόγων ύψους 700 εκατ. και την αναδιαπραγμάτευση του δανεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου