Τρίτη 20 Μαΐου 2014

H νέα στρατηγική της Pimco μέσω… Eurobank


Να και ένα άρθρο που παραπέμπει σε ...χαμόγελα. Δημοσιεύτηκε στο Euro2day και είναι από τους Financial Times. Αναφέρεται αφενός στην επιτυχία της ΑΜΚ της Eurobank και αφετέρου στη ποιότητα των εισερχομένων κεφαλαίων. Η συμμετοχή της Pimco, σημαίνει πολλά καθώς δεν επενδύει συχνά σε μετοχές. Και όταν πρόκειται για μετοχές Ελληνικής Τράπεζας αυξάνεται η σημασία. Παρακάτω θα βρείτε αυτούσιες αρκετές παραγράφους του άρθρου.

Πολλές ήταν οι εκπλήξεις στην επιτυχή άντληση κεφαλαίων την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική τράπεζα Eurobank.

Το μέγεθος, κατ'αρχήν, είναι εντυπωσιακό. Οι επενδυτές διοχέτευσαν 2,9 δισ. ευρώ στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Η αντιστροφή της ψυχολογίας είναι εξίσου εντυπωσιακή. Ένα χρόνο μετά την παρά λίγο κρατικοποίησή της, η Eurobank επιστρέφει εν πολλοίς στα ιδιωτικά χέρια.

Δύο ακόμη ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης διεξάγει επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίων, σκορπίζοντας την κρατική ιδιοκτησία από πάνω τους. Και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος θα ακολουθήσει σύντομα.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει στις διεθνείς αγορές ομολόγων και οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας προσελκύουν ξένες επενδύσεις. Μετά από τέσσερα χρόνια εξοστρακισμένη, η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την συνειδητή επιλογή πολλών διεθνών επενδυτών –και όχι μόνο των hedge funds.

Τίποτα δεν καταδεικνύει καλύτερα το νόημα, από την παρουσία της Pimco ανάμεσα στους κορυφαίους επενδυτές της άντλησης κεφαλαίων της Eurobank. Ο τεράστιος αμερικανικός οίκος επενδύσεων σε ομόλογα, πληγωμένος από την εμφάνιση του κύριου fund σταθερού εισοδήματος πέρσι, έχει λάβει μερίδιο περίπου 1% σύμφωνα με άτομα που πρόσκεινται στην συμφωνία. Το ποσοστό αυτό, τοποθετεί την Pimco μεταξύ της μισής περίπου ντουζίνας των κορυφαίων μετόχων, λίγο μετά την, πιο αναμενόμενη, κοινοπραξία της οποίας ηγείται ο καναδέζικος ασφαλιστικός όμιλος Fairfax.

Η Pimco ποτέ δεν φημιζόταν για αγορές μετοχών. Από τα συνολικά υπο διαχείριση κεφάλαιά της ύψους 1,94 τρισ. δολάρια, στις μετοχές αντιστοιχούν μόνο 9 δισ. δολ. και οπωσδήποτε είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε μια σημαντική θέση σε μια συγκριτικά υψηλού κινδύνου άντληση κεφαλαίων.

Η Pimco βλέπει καλές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη. Αν και ο οίκος παραμένει αγκιστρωμένος στις ΗΠΑ, η κα Maisonneuve έχει την βάση της στο Λονδίνο. Αναμένονται κι άλλες αποφασιστικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές, κατά το παράδειγμα της Eurobank. Η εταιρία παρακολουθεί στενά κι άλλες τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ των οποίων η επιχείρηση της ιταλικής Monte dei Paschi di Siena να αντλήσει 5 δισ. ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια και η ελληνική Εθνική Τράπεζα.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης –ειδικά οι σχετικά απλές τράπεζες με εγχώριο επίκεντρο- δείχνουν ιδιαίτερα ελκυστικές για τους επενδυτές αυτή την περίοδο.

Οι αισιόδοξοι θα θεωρήσουν τον συνδυασμό από ορεξάτους αγοραστές ενεργητικών και πρόθυμους πωλητές στην Ευρώπη, ως αντίδοτο στην απογοήτευση που επικρατεί στην περιοχή από το 2009. Αυτό, σύμφωνα με την αισιόδοξη άποψη, θα επιτρέψει με την σειρά του στις ανακεφαλαιωμένες τράπεζες να στηρίξουν την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου