Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η άνοδος των αγορών στις ΗΠΑ βασίζεται σε θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία;

Τα δύο διαγράμματα που ακολουθούν δείχνουν με τον καλλίτερο τρόπο ότι η τρέχουσα bull market της Αμερικής δε βασίζεται σε θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία.
Στο πρώτο βλέπουμε με πράσινο την ξέφρενη κούρσα του δείκτη Russell2000 των μικρών (με Αμερικάνικα δεδομένα) επιχειρήσεων, από το 2009 και με κόκκινο τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτές.


Ακόμη και αν δεχτούμε εν μέρει το επιχείρημα ότι ένα μέρος των εργασιών γίνεται αυτόματα, ο δραματικά λιγότερος αριθμός εργαζομένων σημαίνει και πολύ λιγότερους εν δυνάμει καταναλωτές.

Στο δεύτερο διάγραμμα τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα. Συγκρίνει την πορεία κερδών, πωλήσεων και αμοιβών εργαζομένων 5 περιόδων με ανάκαμψη του παρελθόντος (αριστερά) με τη σημερινή (δεξιά).


Στις 5 περιόδους (αριστερά) αυξάνονται περισσότερο οι πωλήσεις, ακολουθούν οι αμοιβές των εργαζομένων και τέλος τα κέρδη, γεγονός που επιβεβαιώνει την υγιή ανάπτυξη που στηρίζει τις χρηματιστηριακές ανόδους.
Στην τωρινή περίοδο τα κέρδη είναι αυτά που αυξάνονται περισσότερο, με τις πωλήσεις να έπονται και τις αμοιβές να μην ακολουθούν, που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των κερδών βασίζονται στις μειώσεις των μισθών και όχι των πωλήσεων.

Τα διαγράμματα τα βρήκαμε στο analyst.gr και σας συστήνουμε το σχετικό άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου