Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Συσχέτιση S&P και QE, σε ένα διάγραμμα που τα λέει όλα

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει με εντυπωσιακό τρόπο ότι από το χαμηλό του 2009 μέχρι σήμερα, το 100% των ανοδικών τμημάτων του αμερικάνικου S&P συμπίπτει με τις περιόδους που η FED εφάρμοζε τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δηλαδή τύπωνε χρήμα. Όλες τις υπόλοιπες περιόδους η αγορά έπεφτε.


Επομένως, αυτό που βλέπουμε στον S&P δεν είναι μία υγιής ανοδική πορεία, αλλά μία συνεχής τροφοδοσία χρήματος από τη FED, η οποία ωθεί προς τα πάνω τις τιμές των μετοχών. Ή αλλιώς μια συνεχής τροφοδοσία από φούσκες.

Καθώς λοιπόν ιστορικά συναντάται συνήθως ένα έντονο χαμηλό κάθε 4 χρόνια και καθώς η πραγματική άνοδος του δείκτη στηρίζεται όλο και σε λιγότερες μετοχές αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό να πλησιάζει το τέλος της ανοδικής πορείας.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι όσοι επενδυτές αποσύρθηκαν από την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές, στράφηκαν έντονα στο δολάριο. Αυτό όμως τελικά τους οδήγησε σε απώλειες των χρημάτων τους, καθώς οι χώρες που κατέχουν δολάρια όπως η Κίνα, προτιμούν πλέον εναλλακτικές επενδύσεις π.χ. χρυσό. Η Κίνα μάλιστα έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με 22 κράτη, όπως Βραζιλία και Ρωσία, ώστε στις μεταξύ τους συναλλαγές να χρησιμοποιούν τα δικά τους εθνικά νομίσματα.

Πηγή: kingworldnews.com

1 σχόλιο: