Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Εκτιμήσεις για Κίνα, ΗΠΑ, χρυσό από E. Sprott

Οι εκτιμήσεις για τη πορεία των τιμών του χρυσού είναι καθημερινές και συχνά αντικρουόμενες. Βρήκα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Καναδού δισεκατομμυριούχου Eric Sprott, προέδρου του Sprott Asset Management και μεταφέρω μερικά αποσπάσματα.

Το γενικό συμπέρασμα των όσων δήλωσε είναι, ότι τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσουν ο χρυσός και η Κίνα.

Για την Αμερικανική οικονομία λέει:

Είχαμε τόσες πολλές λανθασμένες εκκινήσεις και υποσχέσεις. Μας έλεγαν, η οικονομία θα πάει καλά το 2010, και δεν πήγε. Πρόκειται να ανακάμψει, το 2011, 2012, 2013 και δεν ανέκαμψε. Ήδη μιλούν για το 2014. Όμως, στην πραγματικότητα είμαστε  σε φάση υποχώρησης, ακόμα κι αν όσοι κάνουν τον  κεντρικό σχεδιασμό, δεν θέλουν να το παραδεχθούν, καθώς οι αριθμοί χειραγωγούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Για τους Κινέζους λέει:

Αγοράζουν συνέχεια χρυσό καθώς και άλλα υλικά περιουσιακά στοιχεία (assets) ανά τον κόσμο. Έτσι  θωρακίζουν το νόμισμα τους και δεν είναι απίθανο σε μερικά χρόνια να δούμε το γιουάν στη θέση του παγκόσμιου νομίσματος αντί του δολαρίου.
Επομένως συστήνω στους φίλους μου να κάνουν τις ίδιες κινήσεις με τους Κινέζους.

Για τη τιμή του χρυσού λέει:

Η ζήτηση σε φυσικό χρυσό υπερβαίνει περίπου κατά 25% τη προσφορά. Πώς μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο και η τιμή να μειώνεται κατά 30% ή 40%; Είναι απλά εντελώς παράδοξο. Σκεφτείτε τι θα γινόταν στις τιμές πετρελαίου, σταριού ή καλαμποκιού αν η ζήτηση ήταν κατά 25% μεγαλύτερη από τη προσφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου