Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Με απλά λόγια οι ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και η ΑΜΚ ΕΤΕ

Οι ελληνικές τράπεζες  επηρεάστηκαν από την κρίση κυρίως για τους παρακάτω λόγους:
  1. Επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία υπέστησαν σημαντικό «κούρεμα».
  2. Μειώθηκαν οι καταθέσεις  μέσω της φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό.
  3. Η έξοδος της χώρας από τις αγορές σήμαινε και τον αποκλεισμό των τραπεζών από τη διεθνή διατραπεζική αγορά. Αντλούσαν κεφάλαια μόνο από την ΕΚΤ.
  4. Η κρίση και η παρατεταμένη ύφεση αύξησε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Εάν επρόκειτο για κλασσικές επιχειρήσεις οι περισσότερες θα είχαν πτωχεύσει. Η νευραλγική τους θέση στην οικονομία και ο τεράστιος αριθμός καταθετών οι οποίοι θα επηρεάζονταν άμεσα, οδήγησε στην απόφαση της στήριξης των τραπεζών.
Για να αποκτήσουν όμως ξανά την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, έπρεπε να ζητήσουν από τους μετόχους τους να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και με αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων να πετύχουν το στόχο.
Σε πρώτη φάση έγινε με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος από την εταιρεία Blackrock  ο υπολογισμός ανά τράπεζα των απαιτούμενων κεφαλαίων.  Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας η οποία αναλογικά είχε τις περισσότερες απώλειες, το σχετικό  ποσό  είναι περίπου 10 δις ευρώ. Το ποσό είναι τεράστιο και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους ολόκληρο. Αρκεί να πούμε ότι η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ είναι περίπου 1 δις ευρώ.
Εδώ έρχεται το ΤΧΣ (ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας) και λέει: Μη σας νοιάζει. Αν μπορέσετε σε αυτή τη φάση απλά να καλύψετε το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων τα υπόλοιπα θα τα βάλω εγώ και εσείς θα συνεχίσετε να έχετε τη διοίκηση της τράπεζας .  Όπου οι παλαιοί μέτοχοι αδυνατούν να βάλουν το  10% , το ΤΧΣ καλύπτει όλο το ποσό και διορίζει δική του διοίκηση. Σε αυτή την περίπτωση ανήκει η Eurobank.

Επιστρέφουμε στην ΕΤΕ.
Πριν από την αύξηση πραγματοποιείται reverse split 1/10. Αν και σαν έκφραση ακούγεται ωραία στη πράξη σημαίνει: Όλοι οι παλαιοί μέτοχοι θα δούνε από τον αριθμό μετοχών τους να λείπει το τελευταίο μηδενικό. Με άλλα λόγια όποιος έχει 1000 μετοχές θα τις δει να γίνονται 100. Για να συμμετέχει στην αύξηση θα πρέπει να αγοράσει 2,2 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά προς 4,29 ευρώ. Δηλαδή αυτός που είχε 1000 μετά το reverse split έχει 100.  Δικαιούται να αγοράσει 220 μετοχές προς 4,29 ευρώ καταβάλλοντας 943,8 ευρώ .
Το τελευταίο κλείσιμο της ΕΤΕ πριν την έναρξη διαδικασίας ΑΜΚ ήταν 0,90. Άρα η αξία των 1000 μετοχών ήταν 900 ευρώ.
Κάθε μέτοχος καλείται να τοποθετηθεί με ποσό μεγαλύτερο της υφιστάμενης αξίας!
Σημείωση. Αυτό το ποσό είναι μόλις το 12% της συνολικής ΑΜΚ καθώς το υπόλοιπο θα το βάλλει το ΤΧΣ. Με μια απλή μέθοδο των τριών ανακαλύπτουμε ότι αν έχεις μετοχές αξίας 900 ευρώ για να συνεχίσεις να έχεις το ίδιο ποσοστό στην ΕΤΕ πρέπει να δώσεις  συνολικά 7865 ευρώ!!!
Επειδή κανείς δεν πρόκειται να δώσει αυτό το ποσό η ΕΤΕ προσπαθεί να μαζέψει τώρα 1.171 εκατ. από τους παλαιούς μετόχους και το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 9.765 εκατ. θα καταβληθεί από το ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ δεν έχει σκοπό να κρατήσει αυτές τις μετοχές. Έρχεται λοιπόν και λέει στους παλαιούς μετόχους: Εφόσον θέλετε να ξαναποκτήσετε στο μέλλον τις μετοχές  αυτές μπορείτε να τις αγοράζετε από εμένα σιγά σιγά κάθε έξι μήνες στην τιμή των 4,29 ευρώ ανά μετοχή συν μία μικρή επιβάρυνση. Πώς θα γίνει αυτό; Παράλληλα με τη συμμετοχή σας στην παρούσα αύξηση του 10% θα σας δοθούν δωρεάν δικαιώματα που θα τα εξασκείτε, εφόσον θέλετε, κάθε έξι μήνες. Αυτά είναι τα “περίφημα “ WARRANTS . Επίσης σας λέει: τα warrants θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο σαν μετοχές, οπότε εάν δε θέλετε να τα εξασκήσετε μπορείτε να τα πουλήσετε.
Η αύξηση της ΕΤΕ θα γίνει από  30 Μαΐου έως 13 Ιουνίου.
Η διοίκηση της τράπεζας πιστεύει ότι έχει δημιουργηθεί ένα "κλαμπ" επιχειρηματιών με επικεφαλής το Λάτση που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΤΕ, που θα συμμετέχει δυναμικά στην ΑΜΚ.
Επιτυχία του εγχειρήματος είναι πολύ πιθανό να δώσει ώθηση σε χρηματιστήριο και οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου