Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Dividend ή αλλιώς στρατηγική μερισματικών αποδόσεων

photo credit: cyclotourist via photopin
Πριν αγοράσουμε μια μετοχή προασπαθούμε (ή θα έπρεπε να προσπαθούμε) να ενημερωθούμε σχετικά, με τις προοπτικές, την κερδοφορία, τα δάνεια, τις εξαγωγές και διάφορα άλλα στοιχεία του ισολογισμού και των σχετικών αναλύσεων. Όλα αυτά είναι άκρως ενδιαφέροντα. Το στοιχείο όμως που δένει τον επενδυτή με την εταιρεία είναι το μέρισμα. Δηλαδή πόσα λεφτά θα παίρνω πίσω κάθε χρόνο από την επένδυση μου ή με άλλα λόγια η ετήσια απόδοση του κεφαλαίου. Οι διακυμάνσεις των τιμών επηρεάζουν έμμεσα τον επενδυτή.
Τι τακτική ακολουθούμε;

Βρίσκουμε μετοχές με ικανοποιητική εμπορευσιμότητα , με ιστορία και με τη σχετική βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν σαν εταιρείες και στο μέλλον.
Στη συνέχεια επιλέγονται οι μετοχές που παραδοσιακά δίνουν κάθε χρόνο μέρισμα.
Από αυτές διαλέγουμε όσες δίνουν συνεχώς τα τελευταία 3, ή 5, ή 10 κλπ έτη μέρισμα.
Τέλος μετράμε τις μερισματικές αποδόσεις κάθε μετοχής και επιλέγουμε τις 5 που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις.
Στη συνέχεια αγοράζουμε με το 50% των χρημάτων μας ισόποσα τις 5 μετοχές. Δηλαδή αν έχουμε προς επένδυση 10.000 ευρώ, αγοράζουμε για κάθε μία από τις 5 που έχουμε επιλέξει τίτλους αξίας 1.000 ευρώ. Τις υπόλοιπες 5.000 ευρώ τις έχουμε σε προθεσμιακή καταθέση. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου αυξάνουμε τις θέσεις μας εφόσον οι τιμές έχουν υποχωρήσει, τοποθετώντας το 75% των χρημάτων μας. Εάν οι τιμές έχουν ανέβει δεν κάνουμε καμία κίνηση.
Στο τέλος του χρόνου βλέπουμε την απόδοση που είχαν τα χρήματα μας τόσο από τις μετοχές όσο και από τις προθεσμιακές καταθέσεις και τα αποσύρουμε.
Στη συνέχεια κάνουμε ακριβώς την ίδια δουλειά όπως όταν ξεκινήσαμε. Βλέπουμε τη νέα λίστα με τις μετοχές που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις. Αν η λίστα είναι η ίδια δεν κάνουμε τίποτε. Διαφορετικά πουλάμε την ή τις μετοχές που έμειναν και αγοράζουμε την ή τις νέες που ανέβηκαν στη λίστα.
Φυσικά καθένας προσαρμόζει τις παραμέτρους στο δικό του προφίλ. Άλλος τοποθετεί από την αρχή το 100% των χρημάτων, άλλος το 75% κοκ. Άλλος επανεπενδύει τα κέρδη, άλλος όχι. Άλλος επανεξετάζει τη θέση του κάθε 3 μήνες κοκ.
Αυτό όμως που πρέπει να τηρείται είναι η συνέπεια σε όσα έχουμε προαποφασίσει.

Μία εύκολη λύση απεμπλοκής από συγκεκριμένες μετοχές είναι η απευθείας τοποθέτηση σε dividend etf. Σε αυτή την περίπτωση αναλαμβάνουν ειδικοί τις τοποθετήσεις. Ένας κλάδος που τα τελευταία χρόνια εντυπωσιάζει με τα μερίσματα που δίνει είναι οι τηλεπικοινωνίες. Για διασπορά του κινδύνου επιλέγουμε 5 etf με τις υψηλότερες αποδόσεις και στη συνέχεια ενεργούμε σα να ήταν μετοχές. Το μόνο που χρειάζεται ο επενδυτής είναι η σωστή επιλογή των etf. Εδώ υπάρχει το πρόβλημα ότι πολλά etf δεν έχουν μεγάλη ιστορικότητα καθώς πρόκειται για σχετικά νέο θεσμό. Και εδώ κάθε χρόνο ή σε τακτά χρονικά διαστήματα που ο κάθε επενδυτής επιλέγει, επανατοποθετούμαστε ανάλογα με τις αποδόσεις των etf που έχουμε επιλέξει.

1 σχόλιο:

  1. Ενα "ευχαριστουμε ",στον κ. I.CH..Πηραμε μια ιδεα για τα μερισματα !Επειδη ,ωστοσο ,απαιτειται διερευνηση και λιγο ακομα ψαξιμο και επειδη το επενδυομενο υλικο ειναι αξιο σεβασμου,ειναι ασφαλεστερο να ανατιθεται η κινηση σε ειδικους με γνωση ,μακροχρονια πειρα, συμπαρασταση και αξιους εμπιστοσυνης ! Και παλι ευχαριστω κ. Ilias .

    ΑπάντησηΔιαγραφή