Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Επενδύσεις στη μακρινή Βραζιλία

photo credit: kerim via photopin cc
Σε πρόσφατη ομιλία του στη Ζυρίχη ο Marc Faber δήλωσε ότι πιστεύει στην ανάπτυξη της Βραζιλίας. Την ξεχώρισε μάλιστα από τα υπόλοιπα BRIC. Εμείς ψάξαμε και συνοψίζουμε κάποια σημαντικά στοιχεία για την οικονομία της Βραζιλίας.

Οι μεγάλοι και δυνατοί κλάδοι στη χώρα που της δίνουν ισχυρή θέση στην παγκόσμια οικονομία, με ΑΕΠ κοντά στα 2 τρις $, είναι ο αγροτικός, ο κατασκευαστικός, αυτός των ορυχείων και των υπηρεσιών. Επίσης η αγορά εμπορευμάτων της είναι τεράστια και οι γεωπολιτικές της συνθήκες θεωρούνται θετικές.
Το 2008, μετά από συνεχή πτώση του χρέους της, η Βραζιλία έγινε και εξωτερικός πιστωτής. Ωστόσο, μετά από 2 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομική κρίση την παρέσυρε σε 6 μήνες σημαντικής ύφεσης, για να ξαναανακάμψει σχετικά το 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατάταξη των μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών, κατέχει την 7η θέση, προσπερνώντας το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά ETF που επενδύουν στη Βραζιλία και διαπραγματεύονται σε δολάρια στη Ν. Υόρκη:
  • MSCI Brazil Index Fund (EWZ): Ανήκει στα top 100 ETF γεγονός που του δίνει τεράστια εμπορευσιμότητα. Επενδύει σε 81 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με σκοπό να ακολουθεί την πορεία του δείκτη MSCI Brazil. Οι 10 top τίτλοι του αποτελούν το 54% του κεφαλαίου, με κυρίαρχο τίτλο την πετρελαϊκή Petrobras. Ως προς τις κλαδικές συμμετοχές, το 44% ανήκει στο χρηματοοικονομικό τομέα και στις πρώτες ύλες. Ο μέσος όρος συναλλαγών του τελευταίου τριμήνου ήταν 12.041.800 τεμάχια!
  • Brazil Mid Cap ETF (BRAZ): Επενδύει σε εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δραστηριοποιούνται στη Βραζιλία. Δίνει βαρύτητα στους top 10 τίτλους του, καθώς αυτοί αποτελούν πάνω από το 50% του κεφαλαίου και ο κλάδος στον οποίο έχει τη μεγαλύτερη έκθεση (30%) είναι Utilities (νερό, ρεύμα κ.λπ.). Ο μέσος όρος συναλλαγών του τελευταίου τριμήνου ήταν μόλις 5.198 τεμάχια! 
  • Market Vectors Brazil Small-Cap ETF (BRF): Επενδύει σε 79 μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, το κεφάλαιο είναι κατανεμημένο πιο ομοιόμορφα στις εταιρίες που επενδύει (οι top 10 τίτλοι του αποτελούν το 30%). Περίπου το 50% των συμμετοχών, ανήκουν σε τομείς καταναλωτικών αγαθών και βιομηχανίες. Ο μέσος όρος συναλλαγών είναι περίπου 160.000 τεμάχια.
  • MSCI Brazil Small Cap Index Fund (EWZS): Επενδύει στη μικρή κεφαλαιοποίηση, με τους top 10 τίτλους να αποτελούν το ένα τρίτο του κεφαλαίου. Το 75% των συμμετοχών, ανήκουν σε τομείς καταναλωτικών αγαθών, βιομηχανίες και χρηματοοικονομικά. Ο μέσος όρος συναλλαγών του τελευταίου τριμήνου ήταν μόλις 20.858 τεμάχια.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί βλέπουμε την κίνηση των 4 ETF σε σχέση με το ETF SPY του Αμερικάνικου δείκτη S&P από το 2011 μέχρι σήμερα.


Παρατηρούμε ότι και τα 4 υπολείπονται του S&P και μάλιστα έχουν αρνητικές αποδόσεις. Στο ETF υψηλής κεφαλαιοποίησης οι απώλειες είναι κοντά στο 30%, του mid cap γύρω στο 10% και μόνο του small cap πλησιάζει το 0.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου