Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Τι ακριβώς είναι το carry trade;

 

Οι επενδυτές πηγαίνουν σε αγορές όπως η Ιαπωνία, όπου τα επιτόκια ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το νόμισμα ήταν σχετικά αδύναμο σε σύγκριση με το δολάριο, δανείζονται χρήματα από αυτές τις αγορές και στη συνέχεια επενδύουν σε αγορές με υψηλότερες αποδόσεις, συνήθως αγορές με υψηλότερα επιτόκια, όπου το νόμισμα ήταν ελαφρώς ισχυρότερο. Επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία σε αυτές τις αγορές και κερδίζουν χρήματα από τη διαφορά.

Τα carry trades επιτρέπουν στους επενδυτές να κερδίζουν περισσότερα χρήματα και το κόστος ευκαιρίας για αυτές τις επενδύσεις είναι αρκετά χαμηλό, γι' αυτό και το carry trade έγινε πολύ δημοφιλές μέθοδος συναλλαγών για πολλούς επενδυτές. Τα χρόνια των αρνητικών επιτοκίων στην Ιαπωνία οδήγησαν σε υποτίμηση του γιεν, καθώς οι επενδυτές δανείζονταν το εξαιρετικά φθηνό γιεν για να αγοράσουν ξένα περιουσιακά στοιχεία (γνωστό ως «carry trade»), πλημμυρίζοντας τις παγκόσμιες αγορές με γιεν. Αυτή η χαμηλή τιμή βοήθησε επίσης τους Ιάπωνες εξαγωγείς (των οποίων τα προϊόντα έγιναν φθηνότερα στο εξωτερικό) και τις πολυεθνικές εταιρείες της Ιαπωνίας (των οποίων τα κέρδη στο εξωτερικό αυξήθηκαν σε αξία). 

Σε ένα ζεύγος νομισμάτων, το νόμισμα με τη χαμηλότερη απόδοση είναι αυτό που τείνει να ανατιμάται, δηλαδή το αντίθετο από το στόχο του carry trade, όπου μπορεί κάποιος να δανειστεί φθηνά και να επενδύσει σε νόμισμα με υψηλότερη απόδοση. Τότε υπήρξε ένα πλεονέκτημα πάνω στη διαφορά των επιτοκίων επειδή αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για το δολλάριο αυξάνεται, και η ζήτηση για το γιέν μειώνεται. Και αυτό είναι ουσιαστικά που συνέβη, στην Ιαπωνία και σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου όταν η Ιαπωνία είχε τα χαμηλότερα επιτόκια της.


Πηγή: liberal-Atsalakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου