Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Όλο και δυσκολεύει η εξόρυξη χρυσού


Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα κοιτάσματα του πολύτιμου μετάλλου γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα, με αποτέλεσμα οι εταιρείες εξόρυξης να δυσκολεύονται να κρατήσουν σταθερά τα επίπεδα παραγωγής.

Το ουσιαστικότερο πρόβλημα του κλάδου είναι ότι η μεγάλης κλίμακας εξόρυξη χρυσού απαιτεί τεράστια κεφάλαια, αλλά και σημαντική εξερεύνηση και ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή τα νέα κοιτάσματα χρυσού είναι όλο και πιο δυσεύρετα, με πολλές υποψήφιες περιοχές να έχουν ήδη εξερευνηθεί.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού μόνο το 10% περίπου των παγκόσμιων ερευνών χρυσού «περιέχει» αρκετό από το πολύτιμο μέταλλο προκειμένου να δικαιολογηθεί η εξόρυξη του, ενώ κάθε ορυχείο χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 έως 20 χρόνια προτού να είναι έτοιμο για παραγωγή.

Επιπλέον, οι κυβερνητικές άδειες γίνονται όλο και πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν και απαιτείται περισσότερος χρόνος για να λάβουν το «πράσινο φως» των ρυθμιστικών αρχών, κάνοντας την εξόρυξη μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. (σ.σ: H εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών για τις εταιρείες εξόρυξης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια).

Τέλος, πολλά έργα εξόρυξης σχεδιάζονται για απομακρυσμένες περιοχές που απαιτούν υποδομές, όπως οδικές αρτηρίες, ηλεκτρική ενέργεια και υδροδότηση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος για την κατασκευή αυτών των ορυχείων.

Συμπερασματικά, λοιπόν, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ανακαλύψεις χρυσό, να βγάλεις άδεια για την εξόρυξη, να τη χρηματοδοτήσεις και να προχωρήσεις στην κατασκευή ενός ορυχείου. Βάση του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης λοιπόν και με την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα παραμείνει έστω σταθερή, οι τιμές είναι θέμα χρόνου να πάρουν και πάλι την ανοδική τους πορεία.


Απόσπασμα από άρθρο της Μ.Βενέτη στο euro2day

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Αναντιστοιχία ανόδου χρυσού και ποσότητας χρυσού που κατέχουν τα σχετικά ETF

 


Ένα περίεργο φαινόμενο: Ενώ ο χρυσός ανεβαίνει μειώνεται η ποσότητα του στα ETF. Με την μπλέ γραμμή απεικονίζεται η κατοχή σε τόνους χρυσού των ETF και με την κίτρινη η πορεία της τιμής του χρυσού.

Εδώ και ένα χρόνο υπάρχει απόκλιση, κόκκινη γραμμή. Σύμφωνα με το KWN, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Δύση αγοράζει λιγότερο χρυσό και οι μεγάλοι αγοραστές έρχονται από Κεντρικές Τράπεζες και Ιδιώτες της Ανατολής.

Σταθερά μεταφέρονται στην Ανατολή όλο και μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Ο χρυσός σε σχέση με άλλα επενδυτικά μεγέθη

Πολλοί επενδυτές ρωτούν ποιες είναι οι σχετικές αξίες των διάφορων αγορών παγκοσμίως. Για αυτό τον λόγο, συντάξαμε τον πίνακα .

Προσοχή! Ο πίνακας περιέχει αποτιμήσεις όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας δηλαδή μέχρι το 2020. Παρέχει όμως μια γενική και χονδρική εκτίμηση της σχετικής αξίας κάθε επενδυτικού προϊόντος σε σχέση με το σύνολο των παγκόσμιων επενδύσεων. Επομένως, για τη σωστή ανάγνωση, κάποιος πρέπει να επικεντρωθεί στις σχετικές αξίες ενός τύπου επένδυσης σε σχέση με μια άλλη και με το σύνολο.

Κρατώντας τα παραπάνω υπόψη, η κατάρτιση του ιδανικού χαρτοφυλακίου, ανάλογα με την ηλικία του επενδυτή και τη διάθεση του να πάρει ρίσκο, η συμμετοχή του χρυσού θα έπρεπε να αντικατοπτρίζει ένα 5-10% της συνολικής αξίας της επένδυσης.


Πηγή: euro2day