Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Ιστορικό ρεκόρ στις αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες

Οι κεντρικές τράπεζες μαζεύουν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1967, με τους αναλυτές να δείχνουν Κίνα και Ρωσία ως τους μεγάλους αγοραστές, ένδειξη ότι ορισμένα έθνη επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους απομακρυνόμενα από το δολάριο.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού έδειξαν ότι η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ τα τελευταία 55 χρόνια. Οι εκτιμήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα επίσημα αναφερόμενα στοιχεία των κεντρικών τραπεζών, πυροδοτώντας εικασίες στον κλάδο σχετικά με την ταυτότητα των αγοραστών και τα κίνητρά τους.

Η στροφή των κεντρικών τραπεζών προς τον χρυσό «θα υποδηλώνει ότι το γεωπολιτικό σκηνικό είναι ένα περιβάλλον δυσπιστίας, αμφιβολίας και αβεβαιότητας» αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν τα αποθέματα δολαρίου της Ρωσίας, δήλωσε ο Adrian Ash, επικεφαλής έρευνας στη BullionVault.

Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε αυτό το επίπεδο αγοράς σηματοδότησε μια ιστορική καμπή για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Το 1967, οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τεράστιους όγκους χρυσού από τις ΗΠΑ, οδηγώντας σε πτώση της τιμής. Αυτό επιτάχυνε την τελική κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods που συνέδεσε την αξία του δολαρίου ΗΠΑ με το πολύτιμο μέταλλο.

Τον περασμένο μήνα η WCG υπολόγισε ότι τα επίσημα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου έχουν αγοράσει 673 τόνους. Και μόνο το τρίτο τρίμηνο οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν σχεδόν 400 τόνους χρυσού, η μεγαλύτερη τριμηνιαία αγορά από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή το 2000.


Πηγή: euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου