Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Η εκτόξευση της Zoom

H/O: Zoom at Nasdaq IPO 190418

Όπως σε κάθε κρίση, υπάρχουν και κάποιοι που ευνοούνται από τις συνθήκες. Μία τέτοια περίπτωση, που αποδείχτηκε από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες τοποθέτησης για το 2020 μέχρι στιγμής, ήταν σίγουρα η μετοχή της Zoom Video Communications Inc.

Η Zoom είναι μία εταιρία τεχνολογίας με βασικό προϊόν μία πλατφόρμα βιντεοσυσκέψεων/βιντεοκλήσεων, που συμπεριλαμβάνεται στον Nasdaq από τον Απρίλιο του 2019. Με την κρίση του κορονοϊού και με την αναγκαστική στροφή κάθε είδους επαγγελματιών και εκπαιδευτικών φορέων στην τηλε-εργασία και την γενική αύξηση για τηλεπεικοινωνία, η Zoom είδε τις πωλήσεις της να εκτοξεύονται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, την προηγούμενη Τετάρτη η πλατφόρμα της Zoom ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια χρηστών συμμετεχόντων σε κλήσεις ημερισίως. Τους τελευταίους 3 μήνες η μετοχή της εταιρίας ανέβηκε 132%, και η κεφαλαιοποίησή της έφτασε τα 47.18 δις δολάρια. Ας σημειώσουμε ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα ο S&P 500 είχε απώλειες 15.1%.

Ακολουθεί το διάγραμμα της πορείας της μετοχής της Zoom κατά το τελευταίο τρίμηνο.



Σχετικά με το αν θα εξακολουθήσει η ανοδική πορεία της εταιρίας και άρα αν παραμένει ακόμα ευκαιρία για αγορά, υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές.

Μερικά από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της ανόδου είναι:

  1. Είναι υγειής εταιρία χωρίς χρέη και με σταθερά ισορροπημένους ισολογισμούς.
  2. Είχε σταθερά ανοδική πορεία και πριν από την κρίση του κορονοϊού.
  3. Αποκτά εταιρίες κολοσσούς ως πελάτες της, π.χ. HSBC, Johnson and Johnson, Veeva.
  4. Η παγκόσμια αγορά με 200 εκατομμύρια επιχειρήσεις, παραμένει ακόμα ένα τεράστιο εν δυνάμει πελατειακό κοινό για την εταιρία.


Μερικά από τα βασικά επιχειρήματα κατά, είναι:

  1. Μοιραία θα υπάρξει μία διόρθωση μετά τη μεγάλη και απότομη άνοδο.
  2. Η πρόσφατη ζήτηση της πλατφόρμας της Zoom, προέρχεται κυρίως από χρήστες της δωρεάν έκδοσης και δεν έχει αντίστοιχο οικονομικό αντίκρισμα.
  3. Λόγω της τεράστιας αύξησης των δωρεάν χρηστών, έχει πέσει η ποιότητα των υπηρεσιών.
  4. Υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις όσον αφορά θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πλατφόρμα.
  5. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικός και με αρκετή ευκολία εισχώρησης νέων εταιριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου