Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Τι προκάλεσε την πτώση των αγορών

Μια ενδιαφέρουσα άποψη - εξήγηση της πρόσφατης πτώσης των μετοχών:
Οι χαμηλές αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είχαν αντίπαλο δέος τα καλά μερίσματα των μετοχών της Wall Street τα οποία διατηρούσαν το πλεονέκτημα απόδοσης μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Όταν η σχέση αυτή αντιστράφηκε υπέρ των ομολόγων, τότε ήρθε η ώρα του εξορθολογισμού και της αναζήτησης ελκυστικότερων αποδόσεων για τις μετοχές... 
Το βάθος αυτής της διόρθωσης εξαρτάται κυρίως από τη διάθεση της FED να πάει πλέον γρηγορότερα σε αυξήσεις επιτοκίων. Οι μέσες εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2018, ανεβάζοντας το σχετικό επιτόκιο δανεισμού της FED στο 2,5% με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επιτόκιο του 2ετους ομολόγου που είθισται να λειτουργεί ως το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς για τις μερισματικές αποδόσεις (S&P: 2%). 
Για να παραμείνουν οι μετοχές ελκυστικές θα πρέπει η νέα σχέση ισορροπίας να λάβει υπόψη της μια απόδοση ανταγωνιστικότερη του 3,0% η οποία αν τα εταιρικά κέρδη παραμείνουν ως έχουν, ισοδυναμεί με μια μείωση της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P κατά 17,5%.  Ήδη ένα σημαντικό μέρος αυτής της μείωσης έχει συντελεστεί (-9,3%). Αυτό δεν σημαίνει ότι το εύρος της διόρθωσης θα εκτονωθεί αυστηρά στο -17,5%. Η εκτίμηση μας είναι θεωρητική και περισσότερο λειτουργεί ως μπούσουλας από ποιο σημείο και μετά ο παράγοντας αυτός θα είχε ολοκληρώσει την προεξόφληση του.


Απόσπασμα από το άρθρο του Μ.Χατζιδάκη στο capital  που σας συνιστούμε να το διαβάσετε ολόκληρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου