Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

35+1 εισηγμένες με… ξεχειλισμένο ταμείο!

reporter.gr
"Περίπου το 20% των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ εμφάνισε στις 31/12/2016 θετικό καθαρό ταμείο (αρνητικό καθαρό δανεισμό), δηλαδή τα μετρητά του υπερκάλυπταν το σύνολο των τραπεζικών του υποχρεώσεων, είτε αυτές ήταν μακροπρόθεσμες, είτε βραχυπρόθεσμες.
Η διαπίστωση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα πως ένα μεγάλο τμήμα των εισηγμένων εταιρειών όχι μόνο διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, αλλά επιπλέον έχει τα απαραίτητα διαθέσιμα προκειμένου να:
α) Χρηματοδοτήσει τυχόν επέκταση των δραστηριοτήτων του (επενδύσεις, εξαγορές, αναλήψεις εμπορικών σημάτων).
β) Εκμεταλλευθεί την κατάσταση αγοράζοντας με έκπτωση από τους προμηθευτές και πουλώντας με μεγαλύτερες πιστώσεις στους πελάτες.
γ) Διανείμει μετρητά στους μετόχους του, μέσα από μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου.
δ) Να υιοθετήσει ένα μείγμα των παραπάνω επιλογών.
Μερικές από τις εταιρείες είναι, οι δύο ΑΕΕΑΠ (Grivalia και Intercontinental), ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΒΕ, ΕΚΤΕΡ, Envitec, Μυτιληναίος, Jumbo, Sarantis, Flexopack, Profile, Info Quest, AS Company, Πλαίσιο, Nexans, ΓΕΚΕ, Καρέλιας, Κανάκης και πιθανόν τα Πλαστικά Θράκης, τα οποία ωστόσο δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη τις λογιστικές τους καταστάσεις".

Αποσπάσματα από το άρθρο του Σ.Γκοτζαμάνη στο Euro2day για ένα δείκτη που προφανώς ενδιαφέρει τους πάντες, όταν ένας από τους ...ευχάριστους προβληματισμούς σου, είναι τί θα κάνεις τα διαθέσιμα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου