Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Επίθεση εναντίον του δολαρίου

Η Ρωσία δήλωσε την πρόθεση της να εκδώσει για πρώτη φορά ομόλογα ύψους περί το 1 δις $ στο κινεζικό νόμισμα – αφενός μεν λόγω των κυρώσεων της Δύσης, αφετέρου για να καλύψει τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό της. Με απλά λόγια, η χώρα χρειάζεται αυτά τα χρήματα επειδή η πτώση των τιμών της ενέργειας αύξησε τα ελλείμματα της – ενώ η πρόσβαση της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου είναι περιορισμένη, εξ αιτίας των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Το μεγάλο της πλεονέκτημα βέβαια είναι το πολύ χαμηλό δημόσιο χρέος της συγκριτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη (γράφημα) – ενώ η συνεργασία της με την Κίνα είναι δεδομένη.


Οι αγορές χρυσού εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία κατέχει πλέον την 6η θέση όσον αφορά τα αποθέματα της, συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις φήμες περί προετοιμασίας του χρυσού ρουβλίου – της σύνδεσης δηλαδή του νομίσματος της με το χρυσό σε μία εποχή που κανένα άλλο νόμισμα στον πλανήτη δεν έχει αντίκρισμα, με αποτέλεσμα να μην αναφερόμαστε πλέον σε νομίσματα αλλά σε συναλλάγματα (Fiat money).

Πόσο μάλλον όταν η ρωσική οικονομία μπορεί να είναι μεν δομικά αδύναμη, αλλά τα νομισματικά θεμέλια της είναι απολύτως στέρεα – με το μερίδιο του χρυσού στα συναλλαγματικά της αποθέματα να υπολογίζεται στο 10%. Όσον αφορά τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της, παραμένουν κάτω του -3% – ενώ το ποσοστό φτώχειας έχει μειωθεί σημαντικά, από 35% το 2001 στο 10% το 2010. Εκτός αυτού, η μεσαία της τάξη θεωρείται πως θα φτάσει το 2020 στο 86% του πληθυσμού – όταν σε ολόκληρη την υπόλοιπη Δύση συρρικνώνεται συνεχώς (πηγή: Mises Institute).

Ως εκ τούτου, η υιοθέτηση του χρυσού ρουβλίου δεν θεωρείται μόνο επιθυμητή από τη Ρωσία, αφού θα μετέτρεπε το ρούβλι σε ένα πολύ ισχυρό νόμισμα αλλά, επίσης, εφικτή – κάτι που όμως θα αποτελούσε ένα τεράστιο χτύπημα εναντίον του δολαρίου, το οποίο τυπώνει αφειδώς και χωρίς αντίκρισμα η υπερδύναμη, ήδη από το 1971. Πολύ περισσότερο εάν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και η Κίνα – με αποτέλεσμα να διασπασθεί το παγκόσμιο συναλλαγματικό σύστημα σε δύο μέρη.

Φαντάζομαι να είδατε καλά το νούμερο. Το χρέος της Ρωσίας βρίσκεται στο 17,7% του ΑΕΠ!!! Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από το άρθρο του analyst.gr και που ολόκληρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Στην Κινητή Αξία θα βρείτε και άλλα άρθρα σχετικά με τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου