Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Απαξίωση ή απαρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Λένε πως το «έξυπνο» χρήμα τοποθετείται νωρίς, ενώ αποχωρεί και νωρίς, και μια τέτοια προσέγγιση δείχνει να είναι περισσότερο λογική όσο αφορά τη συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί, τα αποτελέσματα εξαμήνου των ελληνικών εισηγμένων ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, ενώ και η αποτίμηση των ελληνικών μετοχών παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με αυτές των ευρωπαϊκών, με το προσδοκώμενο P/E να διαμορφώνεται στο 11,6 έναντι 14,8 των μετοχών του δείκτη Eurostoxx 600 (βλ. γράφημα παρακάτω), δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ελληνική αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά, έναντι των ευρωπαϊκών.

Φυσικά θα μπορούσε να πει κανείς, πως και τα προηγούμενα έτη το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμενε υποτιμημένο έναντι των ευρωπαϊκών, και δεν θα είχε άδικο. Ας μην ξεχνάμε όμως πως οι αγορές αποτελούν προεξοφλητικούς παράγοντες, και πως το «έξυπνο» χρήμα τοποθετείται νωρίς, οσμίζοντας τις ευκαιρίες κέρδους, με την πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών που συνεχίζουν να παράγουν κέρδη, να αποδεικνύουν πως αντέχουν στα δύσκολα, ενώ ένα σημαντικό μέρος των κερδών τους προέρχεται από το εξωτερικό.
Μπορεί ο γενικός δείκτης να καταγράφει απώλειες 7,15% από τις αρχές του έτους (κλείσιμο 12/10), η εικόνα όμως για τις μετοχές του FTSE 25 είναι διαφορετική. Κι αυτό γιατί, δώδεκα εκ των εικοσιπέντε μετοχών του δείκτη καταγράφουν ικανοποιητικές αποδόσεις από τις αρχές του έτους, με τα μεγαλύτερα από αυτά να σημειώνει η μετοχή της Γεκ Τέρνα με 35,53%, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, εκ των οποίων τις μεγαλύτερες πραγματοποιεί η μετοχή της Eurobank με 48,56%.
Ας ελπίσουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται προ των πυλών ενός νέου μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου, κι όχι προς  νέα ιστορικά χαμηλά, τα οποία θα έχουν προεξοφλήσει ήδη τα χείριστα για την ελληνική οικονομία.
Αποσπάσματα από το άρθρο του Θόδωρου Σεμερτζίδη στο liberal.gr. 
Εδώ θα βρείτε ολόκληρο το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου