Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Το καλό και το κακό σενάριο των ΕΛΠΕ για την αποπληρωμή των δανείων τους

Διαφορετικά σενάρια ανάλογα με το αν θα κλείσει ή όχι η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, έχουν επεξεργαστεί τα ΕΛΠΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις, την έγκαιρη αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Ενόψει της εξόφλησης του διετούς ευρώ-ομολόγου ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ που λήγει στις 16 Μαΐου, κύκλοι των ΕΛΠΕ διαμηνύουν στο liberal.gr ότι θα πληρωθεί στην ώρα του, και τα κεφάλαια θα προέλθουν από τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου. Τα τελευταία ανέρχονταν σε 1,8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015.



Με κεφάλαια από τα διαθέσιμα και τις τρέχουσες χρηματοροές του ομίλου, αποπληρώνουν τα ΕΛΠΕ και το παλαιό τους χρέος προς τη κρατική εταιρεία του Ιράν NIOC. Έχουν ήδη καταβάλει προς τους ιρανούς από το Μάρτιο, και μέσω ελβετικών τραπεζών -εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι περσικές- τη πρώτη δόση του χρέους ύψους 90 εκατ. δολαρίων, και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξοφλήσει επιπλέον 100-110 εκατ. δολάρια.
Τουλάχιστον για φέτος, τα ΕΛΠΕ δεν αντιμετωπίζουν, όπως λένε πηγές του ομίλου, πρόβλημα με την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους ύψους 550-600 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, για τις υποχρεώσεις του 2017 που αντιστοιχούν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ, προκειμένου ακριβώς να καλυφθούν απέναντι σε παν ενδεχόμενο, ακόμη και στο ακραίο της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, έχουν επεξεργαστεί σύμφωνα με τις πληροφορίες μια σειρά σεναρίων.
Στο πλάνο 12μηνου που έχουν καταρτίσει, προβλέπουν αναχρηματοδότηση μέρους του συγκεκριμένου δανείου, μέσα από τις υφιστάμενες πιστωτικές γραμμές του ομίλου. Έχουν τρέξει πολλά σενάρια που λαμβάνουν υπόψη διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με τα margins του 2016 και του 2017, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, καθώς και το αν και πότε θα εισπράξει ο όμιλος τα 212 εκατ. ευρώ που του αναλογούν από τη πώληση του ΔΕΣΦΑ. Τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% στη ΔΕΠΑ, που ελέγχει κατά 100% το ΔΕΣΦΑ. Επομένως, όταν και εφόσον κλείσει η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση-σίριαλ, περιμένουν έσοδα 212 εκατ. ευρώ (επί ενός συνόλου 400 εκατ. ευρώ), τα οποία και προορίζονται να κατευθυνθούν στη μείωση του δανεισμού τους.
Τα πάντα ωστόσο, όπως λένε πηγές του ομίλου, θα εξαρτηθούν από τη κατάληξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Αν έχουμε συμφωνία, τότε τα ΕΛΠΕ δεν θα έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης από ξένες τράπεζες. Δίχως όμως συμφωνία, οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα έγκρισης από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM), γι' αυτό και σε μια τέτοια περίπτωση τα ΕΛΠΕ έχουν ετοιμάσει το δικό τους Plan B: Να εκδώσουν ένα νέο ομόλογο.
Κύκλοι του ομίλου εκτιμούν ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχει αποκρυσταλλωθεί ο σχεδιασμός για την έγκαιρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων των ΕΛΠΕ και της επόμενης χρονιάς, με ή χωρίς νέο ομόλογο. Έως τότε άλλωστε θα έχει φανεί και το αν θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές ή όχι, σενάριο που σε κάθε περίπτωση θεωρείται ακραίο.

Πηγή : liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου