Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ποιοι και γιατί αγοράζουν μαζικά ομόλογα των ελληνικών τραπεζών

emea.gr
Του Ηλία Γ. Μπέλλου 

  Οι επενδυτές τοποθετούνται τόσο εξαιτίας της εκτίμησης ότι η τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση θα εξελιχτεί ομαλά και δεν θα επιβληθεί κούρεμα όσο και λόγω της ιδιαίτερα ελκυστικής αποτίμησης στην οποία έχουν περιέλθει, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς σταθερού εισοδήματος. Τονίζουν δε πως η πρόταση της Τραπέζης Πειραιώς για ανταλλαγή τους στο 100% της ονομαστικής τους αξίας με μετοχές στην τιμή που θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου προσέδωσε πρόσθετη δυναμική στο ράλι.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα είναι μεγάλο και ωθεί τις τιμές τους σε νέα υψηλά έτους. Η ιδιαίτερα χαμηλή αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών σε όρους τιμής προς λογιστική αξία (price to book) εκτιμάται πως παρέχει τη δυνατότητα ιδιαίτερα ελκυστικών όρων απόκτησης μετοχών δια της ανταλλαγής ομολόγων, αναφέρουν αναλυτές.  Να σημειωθεί πως την κίνηση της τραπέζης Πειραιώς εκτιμάται ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες αφού δίνει τη δυνατότητα σημαντικής βελτίωσης του ισολογισμού τους και περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών.
Ίλιγγο αλλά και εντυπωσιακές υπεραξίες προκαλεί η συμπεριφορά των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων τα οποία εκδόθηκαν την Άνοιξη του 2014 στα πλαίσια της τότε ανακεφαλαιοποίησης. Τα εν λόγω χρεόγραφα μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκαν στα τέλη του καλοκαιριού εξαιτίας των ανησυχιών για ενδεχόμενο bail in έχουν ανακάμψει κατακόρυφα ειδικά μετά και την δημόσια πρόταση της Τραπέζης Πειραιώς για επαναγορά τους.

Εδώ θα βρείτε ολόκληρο το άρθρο από το capital.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου