Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Αγροτικά ETF

photo credit: hz536n/George Thomas via photopin cc

Τα βασικά πλεονεκτήματα μιας επένδυσης σε αγροτικά προϊόντα είναι:
  • Τα αγροτικά προϊόντα συνδέονται ευθέως με τον πληθωρισμό, άρα η επένδυση σ’ αυτά αποτελεί προστασία από την αύξηση των τιμών.
  • Οι φυσικές καταστροφές ενώ έχουν συνήθως αρνητική επίδραση στις τιμές των περισσότερων μετοχών, έχουν συχνά θετική σε τίτλους που συνδέονται με αγροτικά προϊόντα. Π.χ. μετά τον τυφώνα Katrina στις ΗΠΑ η τιμή του καφέ ανέβηκε, καθώς μεγάλο μέρος των αποθεμάτων του ήταν αποθηκευμένο στην περιοχή της Ν. Ορλεάνης, που πλήγηκε.
  • Η αύξηση του πληθυσμού παγκοσμίως και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των αναδυόμενων χωρών, ευνοούν τη μακροπρόθεσμη άνοδο των τιμών των αγροτικών προϊόντων.
  • Όσο η τιμή του πετρελαίου διατηρείται σε ψηλά επίπεδα, κερδίζει έδαφος η παραγωγή βιοκαυσίμων (όπως βιοντίζελ) καθώς καθίσταται συμφέρουσα επένδυση.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικότερα αγροτικά ETF.

PowerShares DB Agriculture Fund (DBA): Σκοπός του είναι να ακολουθεί τις διακυμάνσεις των προϊόντων του αγροτικού τομέα, επενδύοντας στο δείκτη DBIQ (Diversified Agriculture Index Excess Return) της Deutsche Bank μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) αγροτικών προϊόντων υψηλής εμπορευσιμότητας. Τα βασικά εμπορεύματα στα οποία επενδύει είναι καλαμπόκι, σόγια, ζάχαρη, σιτάρι, βοοειδή, κακάο, καφές. Το DBA είναι το μεγαλύτερο ETF αγροτικών προϊόντων με ημερήσιο όγκο συναλλαγών περίπου 950.000 κομμάτια.

Market Vectors Agribusiness ETF (MOO): Σε αντίθεση με το DBA, δεν επενδύει σε παράγωγα προϊόντα αλλά μόνο σε μετοχές. Σκοπός του είναι να ακολουθεί το δείκτη DAXglobal Agribusiness Index (DXAG), ο οποίος αντιπροσωπεύει τις 40 με 50 υψηλότερης κεφαλαιοποίησης εταιρίες του αγροτικού τομέα παγκοσμίως. Η έκθεση επομένως αυτού του ETF, δεν είναι αποκλειστικά σε αγροτικά προϊόντα αλλά και στον ευρύτερο κλάδο (γεωργικά μηχανήματα, λιπάσματα, πρώτες ύλες, βιοκαύσιμα κ.λπ.). Η μερισματική του απόδοση είναι 0,59% και ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών είναι 350.000 κομμάτια.

IndexIQ Agribusiness Small-Cap ETF (CROP): Έχει τον ίδιο προσανατολισμό με το MOO, αλλά για εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης στον οποίο βασίζεται είναι ο IQ Global Agribusiness Small Cap Index και η μερισματική απόδοσή του είναι 0,82%. Στα αρνητικά του στοιχεία είναι η μικρή του εμπορευσιμότητα καθώς έχει μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών 9.500 κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου