Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Οσα πρέπει να ξέρετε για το ασήμι, το επενδυτικό στόρι

 


Ο άργυρος (ασήμι), ένα από τα πολύτιμα μέταλλα στον κόσμο, αποτελεί θεμέλιο της ανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς για πάνω από 5.000 χρόνια. Από την πρώιμη χρήση του σε κοσμήματα και νομίσματα, μέχρι τον κρίσιμο ρόλο του στη σύγχρονη ηλεκτρονική και την τεχνολογία ηλιακής ενέργειας, ο άργυρος συνεχίζει να είναι ένα μέταλλο μεγάλης αξίας και χρησιμότητας.

Σύγχρονες εφαρμογές και βιομηχανική ζήτηση

Στις μέρες μας, οι χρήσεις του αργύρου έχουν επεκταθεί δραματικά, ειδικά στους βιομηχανικούς τομείς. Η Παγκόσμια Έρευνα Αργύρου 2024 του Ινστιτούτου Αργύρου αναδεικνύει τους σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν την τρέχουσα ζήτηση για άργυρο:

  1. Ηλεκτρονικά: Η εξαιρετική αγωγιμότητα του αργύρου τον καθιστά απαραίτητο σε ηλεκτρονικές συσκευές. Ένα μέσο smartphone, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 0,35 γραμμάρια αργύρου, αναδεικνύοντας την πανταχού παρουσία του στη σύγχρονη τεχνολογία.
  2. Ηλιακή Φωτοβολταϊκή: Στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας έχει σημειωθεί αύξηση 64% στη ζήτηση αργύρου μεταξύ 2022 και 2023, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του στις τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας. Με τις προόδους στην τεχνολογία φωτοβολταϊκών, η απόδοση των ηλιακών πάνελ αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% τα επόμενα πέντε χρόνια, ενισχύοντας περαιτέρω τη ζήτηση αργύρου.
  3. Κολλήσεις και Κράματα Συγκόλλησης: Αυτές οι εφαρμογές έχουν επίσης συμβάλλει σε σταθερή αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης, η οποία αυξήθηκε κατά 11% από το 2022 έως το 2023.

Παρά αυτές τις αυξήσεις, η συνολική παραγωγή αργύρου παρουσίασε μικρή πτώση 1% το 2023, κυρίως λόγω της μείωσης της ζήτησης για κοσμήματα και ασημικά, που έπεσαν κατά 13% και 25%, αντίστοιχα.

Παγκόσμια παραγωγή αργύρου το 2023

Το 2023, η παγκόσμια εξόρυξη αργύρου παρήγαγε πάνω από 831 εκατομμύρια ουγγιές (Moz) αργύρου.


Το τοπίο της παραγωγής κυριαρχείται από μερικές βασικές χώρες:

  1. Μεξικό: 202 Moz (24%)
  2. Κίνα: 109 Moz (13%)
  3. Περού: 107 Moz (13%)

Αργυρος στην αγορά επενδύσεων

Η απόδοση του αργύρου στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν εντυπωσιακή, ξεπερνώντας πολλά άλλα εμπορεύματα το 2024. Συναλλασσόμενος γύρω στα $30 ανά ουγγιά, ο άργυρος έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.


Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιτοκίων και της ισχυρής χρηματιστηριακής αγοράς, ο άργυρος έχει υπεραποδώσει, οδηγούμενος από τις βιομηχανικές εφαρμογές του και την αυξανόμενη ζήτηση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Οι επενδυτές έχουν πολλές επιλογές για να αποκτήσουν έκθεση στον άργυρο, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών ράβδων, νομισμάτων και των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs). Σημαντικά ETFs περιλαμβάνουν:

  1. iShares Silver Trust (SLV)
  2. Abrdn Physical Silver Shares (SIVR)
  3. Global X Silver Miners (SIL)
  4. Amplify Junior Silver Miners (SILJ)
  5. iShares MSCI Global Silver and Metals Miners (SLVP)

Παρά την ισχυρή απόδοση της αγοράς, πολλά αμοιβαία κεφάλαια ETFs αργύρου έχουν σημειώσει καθαρές εκροές, και οι πωλήσεις ασημένιων νομισμάτων της Νομισματοκοπίας των ΗΠΑ έχουν μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με το 2023.

Τεχνολογικές καινοτομίες και χρήση αργύρου

  1. Ιατρικές Εφαρμογές: Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του αργύρου τον έχουν καταστήσει ανεκτίμητο σε ιατρικά όργανα και επιδέσμους πληγών. Η παγκόσμια αγορά προϊόντων ιατρικού αργύρου αποτιμήθηκε περίπου στα $2,5 δισεκατομμύρια το 2023, με εκτιμώμενη ετήσια αύξηση 7%.
  2. Καθαρισμός Νερού: Ο άργυρος χρησιμοποιείται σε συστήματα καθαρισμού νερού για την αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων. Οι καινοτομίες σε αυτόν τον τομέα έχουν αυξήσει την αποδοτικότητα των συστημάτων καθαρισμού νερού κατά 20%, καθιστώντας το καθαρό νερό πιο προσβάσιμο στις αναπτυσσόμενες περιοχές.
  3. Εξερεύνηση Διαστήματος: Η NASA χρησιμοποιεί τον άργυρο σε συστήματα καθαρισμού νερού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, διασφαλίζοντας ότι οι αστροναύτες έχουν ασφαλή παροχή πόσιμου νερού.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος και βιωσιμότητα

Η εξόρυξη και παραγωγή αργύρου έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά η βιομηχανία κάνει βήματα προς τη βιωσιμότητα:

  1. Ανακύκλωση: Περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς αργύρου προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά. Το 2023, ανακυκλώθηκαν 166 Moz αργύρου, αναδεικνύοντας τη σημασία των βιώσιμων πρακτικών.
  2. Ενεργειακή Αποδοτικότητα: Οι σύγχρονες εξορυκτικές δραστηριότητες ενσωματώνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα, οι ηλιακά τροφοδοτούμενες εγκαταστάσεις εξόρυξης στο Μεξικό έχουν μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 15%.

Προοπτικές και βιομηχανική ζήτηση

Το μέλλον του αργύρου συνδέεται όλο και περισσότερο με τη βιομηχανική ζήτηση, ιδιαίτερα από τους τομείς της ηλιακής ενέργειας και των ηλεκτρονικών. Το Ινστιτούτο Αργύρου προβλέπει περαιτέρω αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης κατά 20% το 2024, οδηγούμενη από συνεχιζόμενες επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια και τις προηγμένες τεχνολογίες.

Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% ετησίως, βασίζεται στον άργυρο για την κατασκευή μπαταριών και σταθμών φόρτισης. Ο κρίσιμος ρόλος του αργύρου στα ισχυρά τσιπ ημιαγωγών που απαιτούνται για την τεχνητή νοημοσύνη υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία του.

Δυναμική της αγοράς και οικονομικοί παράγοντες

  1. Προσφορά και Ζήτηση: Η παγκόσμια ζήτηση για άργυρο προβλέπεται να υπερβεί την προσφορά κατά 5% το 2024, ενδεχομένως οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές.
  2. Γεωπολιτικοί Παράγοντες: Η πολιτική σταθερότητα σε βασικές περιοχές εξόρυξης, όπως το Μεξικό και το Περού, επηρεάζει σημαντικά τις παγκόσμιες τιμές αργύρου. Οποιαδήποτε αναταραχή σε αυτές τις περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αστάθεια της αγοράς.

Συμπέρασμα

Η πορεία του αργύρου από αρχαίο θησαυρό σε σύγχρονο βιομηχανικό κολοσσό υπογραμμίζει την μοναδική του ευελιξία και διαχρονική αξία. Είτε σε μορφή περίτεχνων κοσμημάτων, βασικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ή πρωτοποριακών ηλιακών πάνελ, η κληρονομιά του αργύρου αποτελεί απόδειξη της ανθρώπινης ευφυΐας και της ακατάπαυστης επιδίωξης της προόδου.

Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, ο άργυρος παραμένει ένα λαμπερό παράδειγμα ενός μετάλλου που συνεχίζει να διαμορφώνει τον κόσμο μας με βαθύτατους τρόπους.

 

* Ο Νικόλαος Χαβούτης είναι διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας SoZone Limited (nhavoutis@gmail.com).

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Σαρώνει προβλέψεις και ταμπλό η Rheinmetall

Το διάγραμμα που βλέπουμε είναι εφιαλτικό. Πρόκειται για την διαχρονική κίνηση της μετοχής της εταιρείας Rheinmetall, του Γερμανικού κολοσσού της αμυντικής βιομηχανίας όπλων. Ιδιαίτερα από το 2022 και μετά παρατηρούμε μία εκθετική άνοδο της τιμής. 

Αν θελήσουμε να βγούμε έξω από το επενδυτικό κομμάτι θα δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την ειρήνη στον πλανήτη . Προφανώς σαν μετοχή παρουσιάζει ενδιαφέρον, αν σκεφτούμε όμως τί  καταστροφές σημαίνει η χρήση  των  οπλικών συστημάτων, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια "αμυντική επενδυτική πολιτική" που δεν είναι άλλη από  χρυσό και άργυρο.

 Ακολουθεί το άρθρο της Μ.Βενέτη από το liberal, που αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά. 

"Παρά την κάμψη της  βιομηχανικής παραγωγής της ατμομηχανής της Ευρώπης με άμεσο αντίκρυσμα στις επιδόσεις  των εκπροσώπων του κλάδου στα χρηματιστηριακά ταμπλό,  υπάρχει μια εταιρεία που ξεχωρίζει κρατώντας τον πήχη υψηλά όχι μόνο για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αλλά και για τα αμέσως επόμενα τρίμηνα. 

 
Ο κλάδος της Άμυνας είναι ο κλάδος που μέχρι στιγμής έχει δώσει «πλάτη» στα ευρωπαϊκά ταμπλό σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο με υψηλό volatility και με τη βιομηχανία σε σαφή κάμψη.  
 
Κάτι αναμενόμενο βέβαια, δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες ενισχύουν εδώ και μήνες τις αμυντικές τους βιομηχανίες, κάνοντας μια  στροφή κατά κάποιον τρόπο σε αυτό που πολλοί αποκαλούν «οικονομία πολέμου».  
 
Πράγματι, τον περασμένο Μάρτιο, ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, υποστήριξε τη στροφή της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας προς μια πολεμική οικονομία, δεδομένης της «υπαρξιακής απειλής που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» και ανακοίνωσε ένα νέο αμυντικό στρατηγικό σχέδιο, με ελάχιστη επιδότηση 1,5 δις ευρώ για την ενίσχυση της πολεμικής μηχανής της Γηραιάς Ηπείρου. 
 
Τα ευρωπαϊκά έθνη επενδύουν εντατικά πλέον στις ένοπλες δυνάμεις τους, με τη Rheinmetall στη Γερμανία να εγκαινιάζει νέο εργοστάσιο τον Φεβρουάριο για την παραγωγή πυροβολικού, εκρηκτικών και ρουκετών και  την εταιρεία αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας Kongsberg να έχει ανοίξει επίσης ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων κρουζ στη Νορβηγία τον περασμένο Ιούνιο. 
 
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, οι στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν στο ανώτατο όριο των 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από έτος σε έτος από το 2009. 
 
Η Rheinmetall είναι από τις εταιρείες που έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από αυτή την ευρωπαϊκή στροφή προς μια οικονομία πολέμου-λεπτομέρειες για τη Rheinmetall  μπορείτε να διαβάσετε εδώ- γεγονός που φαίνεται όχι μόνο στα αποτελέσματα αλλά και στις υψηλές πτήσεις της μετοχής, η οποία την Παρασκευή έκλεισε με άνοδο άνω του 5%, ενώ πήρε και με το παραπάνω όλες τις απώλειες πίσω από το πρόσφατο διεθνές sell off.  
 
Υψηλές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο

 
Το δεύτερο τρίμηνο του 2024 της Rheinmetall  σηματοδότησε μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης και στρατηγικών συνεργασιών. Η σημαντική αύξηση των πωλήσεων και των λειτουργικών αποτελεσμάτων της εταιρείας αντανακλά την ισχυρή της θέση στον αμυντικό κλάδο, ενώ η  κοινοπραξία με τη Leonardo και η εκτεταμένη συνεργασία με τη Lockheed Martin είναι αξιοσημείωτες εξελίξεις που υπογραμμίζουν την αυξανόμενη εμβέλεια και τις τεχνολογικές δυνατότητες της εταιρείας 
 
Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 49% στα 2,24 δις ευρώ, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 270 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά το 1/3 στα 3,8 δις –το 76% των πωλήσεων ήταν καθαρές εξαγωγές- και τα κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 404 εκατ. ευρώ. (σ.σ: Τα κέρδη ανά μετοχή από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν  από 2,53 ευρώ σε 4,21 ευρώ από το ίδιο διάστημα πέρυσι). 
 
Αυτή η οικονομική ανάπτυξη συνοδεύτηκε από διεύρυνση του εργατικού δυναμικού, με 3.573 νέους υπαλλήλους να προσχωρούν στην εταιρεία, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στον αριθμό των εργαζομένων. (σ.σ:Υπόψιν ότι σπάνια πια διαβάζουμε για αύξηση εργατικού δυναμικού, με την πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων να ανακοινώνουν μείωση θέσεων εργασίας). 
 
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Rheinmetall σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση, υποδηλώνοντας ισχυρή μελλοντική ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, ενώ στις σημαντικές σημειώσεις είναι ότι  το λειτουργικό περιθώριο στο πρώτο τρίμηνο βελτιώθηκε στο 12,1% και οι  λειτουργικές ελεύθερες ταμειακές ροές βελτιώθηκαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2024, παρά τις περαιτέρω αυξήσεις στα αποθέματα, χάρη στις υψηλότερες πληρωμές από τους πελάτες. 
 
Στις σημαντικές παρατηρήσεις είναι ότι ο λόγος καθαρού χρέους προς EBITDA παραμένει στο 1x - πολύ κάτω από το όριο του 3x- και η πιστοληπτική αξιολόγηση παρέμεινε στο Baa2 με σταθερή προοπτική, με ταμειακή θέση σχεδόν 550 εκατομμυρίων ευρώ και μη αναληφθέντα πιστωτικά όρια 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.(Υπόψιν ότι τον περασμένο Ιούλιο, εκταμιεύτηκαν 1,2 δις ευρώ για την εξαγορά της Expal). 
 
 Ένα από τα πιο δυναμικά Guidance 
 
Το πιο σημαντικό κατά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου της Rheinmetall ήταν η παρουσίαση των υψηλών προοπτικών της εταιρείας. 
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Armin Papperger, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη σταθερότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι η  Rheinmetall αναμένει πωλήσεις 10 δις ευρώ το 2024, με λειτουργικό περιθώριο 14-15%
 
 Ως εκ τούτου οι πληρωμές CapEx και μερισμάτων αναμένεται να αυξηθούν, με ένα πιθανό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ενώ αναμένεται ένα δυνατό δεύτερο εξάμηνο με ισχυρές λειτουργικές ελεύθερες ταμειακές ροές το τέταρτο τρίμηνο.  
 
Επίσης, ανακοίνωσε: 
  
-Τις λεπτομέρειες της κοινής επιχείρησης με την ιταλική Leonardo και την πρώτη σύμβαση αξίας μεταξύ 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ
 
-Την εκτεταμένη συνεργασία με τη Lockheed Martin συμπεριλαμβανομένων των όπλων λέιζερ και της SHORAD. Σύμφωνα με τον CΕΟ οι πιθανές ευκαιρίες εσόδων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων 5 δις ευρώ για ατράκτους F-35 και 7 δις ευρώ για πυραύλους GMARS είναι μεγάλες. Υπόψιν ότι η Rheinmetall είναι ο μόνος παραγωγός ατράκτων F-35 εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, όσον αφορά τους πυραύλους GMARS, πρόκειται να δημιουργήσει μια νέα μονάδα παραγωγής πυραύλων στην Ευρώπη στο Unterlüß, βόρεια της Γερμανίας.  
 
- Την ισχυρή ζήτηση για τροχοφόρα οχήματα, ιδιαίτερα για τον στόλο της Boxer, με πιθανές παραγγελίες έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ
 
-Τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τα σχέδια επέκτασης με πιθανές εξαγορές στη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ για κάθετη ολοκλήρωση
 
Ως συμπέρασμα θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα της ομιλίας του Papperger, μιας και σε δύο παραγράφους τα είπε όλα! 
 
«Ο υπερκύκλος ξεκάθαρα επιταχύνει. Μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι πωλήσεις μας αυξήθηκαν περίπου κατά 50% και το αποτέλεσμά μας υπερδιπλασιάστηκε. Οι θετικές επιδράσεις στα περιθώρια αυξάνουν σημαντικά την κερδοφορία μας και οι θετικές εξέλιξεις σε όλους τους τομείς, μας οδηγούν σε καλό δρόμο για την επίτευξη των ετήσιων στόχων μας. 
 
Δεν έχουμε δει ποτέ τέτοια ανάπτυξη. Αναμένουμε επίσης ετήσια αύξηση πωλήσεων περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια. Αυτή η πολύ θετική εξέλιξη είναι δυνατή μόνο επειδή επενδύσαμε νωρίς και ακολουθούμε ένα στρατηγικό σχέδιο ήδη από το 2014 - όταν είχαμε τις εξελίξεις στην Κριμαία.  
 
Επεκτείναμε μαζικά τις δυναμικότητες, πραγματοποιήσαμε εξαγορές και τώρα κατασκευάζουμε επιπλέον νέα εργοστάσια σε χώρες όπως η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία. Οι μελλοντικές συνεργασίες σε βασικές αγορές μας φέρνουν επίσης πιο κοντά στον στόχο  να γίνουμε παγκόσμιοι πρωταθλητές της αμυντικής βιομηχανίας». 
 
(σ.σ: H στήλη καλύπτει τον κλάδο Άμυνας  από την επόμενη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώεδώεδώ και εδώ)".  

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Πηγή: liberal



Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

91 τρις δολάρια το παγκόσμιο χρέος των κυβερνήσεων

Στο τρομακτικό ύψος των 91 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει εκτιναχθεί αθροιστικά το χρέος των κυβερνήσεων όλου του πλανήτη.

Το ποσόν αυτό είναι ίσο με το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας και όλα δείχνουν ότι το τίμημα στο άμεσο μέλλον θα είναι βαρύ για τους λαούς όλου του κόσμου, επισημαίνει σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του το CNN.com. Τα χρέη έχουν αυξηθεί σημαντικά και λόγω της πανδημίας και αποτελούν αυξανόμενη απειλή για το βιοτικό επίπεδο ακόμη και σε πλούσιες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.


Προειδοποιήσεις και συνέπειες

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την προειδοποίησή του ότι «τα χρόνια δημοσιονομικά ελλείμματα» στις ΗΠΑ πρέπει «να αντιμετωπιστούν επειγόντως». Οι επενδυτές μοιράζονται εδώ και καιρό αυτήν την ανησυχία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πορεία των οικονομικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Προειδοποιήσεις ήδη διατυπώνονται ανοιχτά από κορυφαίους ειδικούς της αγοράς χρέους (ομολόγων).


«Καμπανάκια» στις ΗΠΑ: Το χρέος δεν είναι πλέον δωρεάν.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους των ΗΠΑ θα απαιτήσει είτε αυξήσεις φόρων, είτε περικοπές σε παροχές, όπως προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλισης υγείας, δήλωσε στο CNN η Κάρεν Ντινάν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τώρα καθηγήτρια στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ. «Πολλοί (πολιτικοί) δεν είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν για τις δύσκολες επιλογές που θα χρειαστεί να γίνουν. Αυτές είναι πολύ σοβαρές αποφάσεις… και θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικές για τις ζωές των ανθρώπων».

Ο Κένεθ Ρόγκοφ, επιφανής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, συμφωνεί ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα πρέπει να κάνουν επώδυνες προσαρμογές. «Το χρέος δεν είναι πλέον δωρεάν», είπε στο CNN. «Τη δεκαετία του 2010, πολλοί ακαδημαϊκοί, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και κεντρικοί τραπεζίτες κατέληξαν στην άποψη ότι τα επιτόκια θα ήταν για πάντα κοντά στο μηδέν και μετά άρχισαν να πιστεύουν ότι το χρέος ήταν ένα "δωρεάν γεύμα"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Ρόγκοφ.

«Συνωμοσία της σιωπής»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δαπανήσει 892 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 για πληρωμές τόκων, δηλαδή περισσότερα από όσα διαθέτει ο προϋπολογισμός της για την άμυνα και το Medicare, την ασφάλιση υγείας για ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία.


Πηγή: euro2day